Dünyada 382 milyon diyabet hastası var

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Türkiye Metabolik Cerrahi Vakfı’nın özel bir hastane işbirliği ile düzenlediği “Tip 2 Diyabet ve Metabolik Cerrahi Sempozyumu” Samsun’da gerçekleştirildi. Sempozyuma Samsun Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, Uzman Dr. Dursun M. Mehel, Samsun Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Fatih Özkan, Dr. Hakan Taşlı, Güner Armutlu, Türkiye Metabolik Cerrahi Vakfı Başkanı Doç. Dr. Alper Çelik, Opr. Dr. Muzaffer Al ve Prof. Dr. Aytekin Oğuz katıldı.

Diyabet, artan bir sağlık sorunu

Diyabetin güncel durumu ile ilgili bilgi veren Opr. Dr. Muzaffer Al, “Günümüzde tip 2 diyabet artan bir sağlık sorunu şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Bunun başlıca nedenleri; beslenme tarzında değişim, yaşlanma, endüstri şeklinde sıralanmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü açısından bulgular rakamlara göre dünyada 382 milyon diyabet hastası varolduğu ve bu sayının 2035 yılında 600 milyon civarında olacağı beyan edilmiştir.”

Diyabet hastalarını bekleyen diğer hastalıklar

“Türkiye’de olgun popülasyonun aşağı yukarıyaya yüzde 18’inin obez varolduğu ve aynı popülasyonda aşağı yukarıyaya yüzde 11-12 tip 2 diyabet hastası varolduğu bilinmektedir. Diyabet hastalarında kalp krizi, felç, böbrek hastalığı ve böbrek yetmezliği gibi yaşami fonksiyonlarda ciddi değişimler olmaktadır. Metabolik cerrahi ile tip 2 diyabet hastalarında yüzde 75-98 oranında rezolüsyon sağlandığı gösterilmiştir” şeklinde konuştu.

Türkiye nüfusunun en az 7 milyonu diyabetli

Türkiye’nin metabolik cerrahi alanında dünyanın en büyük ikinci serisine sahip varolduğunu belirten Türkiye Metabolik Cerrahi Vakfı Başkanı Doç. Dr. Alper Çelik, Tip 2 diyabetin en etkili tedavisi varolduğu bilinen ve bu hastalardan elde edilen bilgi ve tecrübelerin diğer hekimlerle paylaşılması gerekliliğini belirterek, şunları söyledi:

Ameliyatlar Türkiye’de de başarı ile uygulanıyor

“Bizler girdiğimiz her platformda bilginin paylaşılarak arttığını belirtiyoruz. Bilimsel her çalışmanın temelinde bu davranış esastır. Bildiklerimizi ne kadar fazla meslektaşımıza aktarırsak, diyabetle savaş hususu ile ilgili o kadar fazla yol kat edeceğiz. Önceden bu ameliyatlarla ilgili bilgi sahibi olabilmeniz hedefiyle dünyayı dolaşmanız gerekiyordu. Ama bundan sonra bu ameliyatlar Türkiye’de de başarı ile uygulanıyor. Hatta yaptığımız ameliyatlarla şu anda dünyanın en büyük ikinci hasta serisine sahibiz. Dolayısıyla bundan sonra metabolik cerrahiye ilgi duyan ve çalışmalarına bu alanda devam etmek isteyen meslektaşlarımızın hiçbir yere gitmesine gerek kalmadı.”

Diyabet nedir?

Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu’nun internet sitesinden yer alan bilgilere göre, Diabetes Mellitus (DM), pankreasın yeterli insulin üretememesi ya da vücudun ürettiği insülini etkili bir şekilde kullanamaması sonucu ortaya gelen yaşam boyu devam eden kronik ve insülin yapan hücrelerin azalması ile devam eden bir hastalıktır. Normal metabolizma da besinler, vücudun başlıca yakıtı tespit edilen glukoza (şeker) dönüşmek üzere bağırsaklarımızda parçalanırlar. Daha sonra bu glukoz bağırsaklardan kana geçer ve kandaki şeker düzeyi yükselmeye başlar.

Sağlıklı bireylerde kana geride bıraktığımız glukoz pankreastan salgılanan insülin hormonu yardımıyla hücrelerin hedefiylee taşınır. Şayet insülin hormonu vücudumuzda olmazsa ya da etkisi bozulmuş ise şeker hücrenin hedefiylee taşınamayacağı hedefiyle, glukoz kanda artarak şeker hastalığı diye tanımladığımız kan şekeri yükselmesi (Hiperglisemi) gelişmiş olur. Bu kan şekeri yüksekliği sürekli şeklinde devam edecek olursa organlarımızda (sinir, göz, kalp, böbrek vs) zaman içerisinde ciddi bozukluklara neden olur.

Diyabet tanısı nasıl konuyor?

Bir kişinin diyabetli olup olmadığı Açlık Kan Şekeri (AKŞ) ölçümü ya da Oral Glikoz Tolerans Testi (OGTT) yapılarak saptanır. AKŞ ölçümü 100-125 mg/dl olması gizli şeker (pre-diyabet) sinyalidir. AKŞ ölçüm sonucunun 126 mg/dl ya da gerektiğince fazla olması diyabetin varlığını gösterir. OGTT’de glikozdan zengin sıvı aldıktan 2 saat ileri kan şekeri sayısal sayısal değeri önemlidir. İkinci saat kan şekeri ölçümü 140-199 mg/dl ise gizli şeker, 200 mg/dl ya da gerektiğince yüksek ise diyabet tanısı konulur.