Dolar 3.42 ile Yeni Rekor Kırdı

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Dün 3.41’i aşarak rekorunu yenileyen dolar/TL yeni günde de yükselişle başladı. Kur, zirvesini 3.42 seviyesinin üzerine taşıdı. Dolar, saat 10.59 itibari ile bankalararası piyasada 3.4205’ten işlem gördü. ABD’deki tatil nedeniyle hacimlerin düşmesi beklenen piyasalarda bugün Merkez Bankası’nın sonuçlarını açıklayacağı Para Politikası Kurulu toplantısı ana gündemi oluşturuyor.

Merkez Bankası PPk kararını saat 14.00’te açıklayacak.

S&P’DEN TÜRKİYE AÇIKLAMASI

Kredi derecelendirme kuruluşu S&P kıdemli direktörü Frank Gill, Dubai’deki konuşmasında, “TCMB bir noktada faizleri artırmak zorunda kalabilir. Türkiye’de Merkez Bankası “yoğun siyasi baskı altında” ifadelerini kullandı.

Gill, Türkiye’nin “Trumpflasyon”un yarattığı riskte ön sıradaki ülkeler arasında bulunduğunu söyledi.

EKONOMİ ZİRVESİ YAPILDI

Merkez Bankası’nın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın uzun yıllardır kavgasını verdiği faiz konusunda bir artışa gidip gitmeme kararından hemen önce ise Cumhurbaşkanlığı’nda dün akşam bir ekonomi zirvesi yapıldı.

Zirve ardından resmi bir açıklama yapılmazken Sabah gazetesinde yer alan haberde toplantıda kurdaki artışın Türkiye ekonomisi için risk oluşturmadığına vurgu yapıldığı belirtildi.

dolar-kritik-toplanti-oncesi-bir-rekor-daha-kirdi_x_8991962_3710_z11

Haberde ayrıca toplantıda, kamunun döviz borcunu çevirmede bir sorun yaşamadığı, hane halkı ve KOBİ’lerin de döviz kaynaklı riskleri bulunmadığını da belirtilirken batı ülkelerinin kendi krizlerini gelişmekte olan piyasalara yıkmaya çalıştığı vurgusu da yapıldı.

MERKEZ BANKASI NE YAPACAK?

Reuters’ın gerçekleştirdiği ankette göre TSİ 08.30 itibarıyla 20 katılımcının 12’si yüzde 7.50 seviyesindeki politika faizinin yüzde 7.75’e yükseltilmesi bekleniyor. Katılımcılar faiz koridorunun alt ve üst bantlarında ise bir değişim beklemiyor.

Uzun zamandır ilk kez bir politika faizi artışı anket beklentilerine girerken, olası artış politika faizini yüzde 4.5’ten yüzde 10’a yükselttiği 2014 yılı Ocak ayı olağanüstü PPK toplantısından itibaren yapılan ilk artış olma ihtimali taşıyor.

Ancak bankacılar Erdoğan’ın açıklamaları ardından bu ihtimalin zayıfladığına da dikkat çekiyorlar.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, “ABD piyasalarının tatil olması nedeniyle bugün hacimler azalacaktır. Erdoğan’ın dünkü açıklamaları sonrası ise bir faiz artışı ihtimali zayıflayacaktır. Erdoğan’ın açıklamaları sonrası TCMB atacağı faiz adımını iki kez düşünmek zorunda kalacaktır.” dedi.

Bankacılar TCMB’nin bugün faizlerde herhangi bir değişikliğe gitmemesi halinde TL’de satış baskısının hız kazanacağını, Reuters anketindeki genel beklenti olan 25 baz puanlık sadeleşmenin tamamlanması adına yapılacak teknik artışın önce pozitif etki yaratacağını ancak ilerleyen günlerdeki değer kayıplarını önleyemediğini belirtiliyor. Piyasada ihtimal verilmeyen 50 baz puan veya üzerinde artışların ise TL’deki negatif ayrışma eğiliminin ortadan kaldırabilecek bir değişim getireceği öngörülüyor.