Diş Dolgusu Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Diş dolgusu sonrasında bazı komplikasyonların meydana gelme ihtimali bulunmaktadır. Bazı komplikasyonlar sıradan ve birkaç gün içerisinde geçen etkilerdir. Ancak bazıları etkisini yitirmesi gerekirken devam eden mutlaka tedavi edilmesi gereken komplikasyonlardır.

Diş dolgusu yapıldıktan sonra hissedilen etkiler yapılan müdahaleye hastanın ağız ve diş sağlığına göre değişiklikler gösterebilirler. Bu etkilen tamamen beklenen bir halde olabileceği gibi beklenmeyen bir şekilde de gelişebilirler.

Diş Dolgusu Sonrası Yan Etkiler

Diş doktorları hastalara diş dolgusu işlemini yapmadan önce dişin etrafında bulunan alanları uyuşturmaktadır. Bu nedenle hasta işlem esnasında ve işlem sonrasında bir ya da iki saat hissizlik yaşamaktadır. Ancak yapılan lokal anestezi etkisini yitirdikten sonra rahatsız edici yan etkiler yaşanabilir.

Bu durumlar şöyle sıralanabilir;

  • Yemek yerken, diş ipi kullanırken veya diş bakımı sırasında ağrı hissetmek
  • Soğuk havada ya da sıcak soğuk içecekler tüketilmesi sırasında ağrı hissetmek
  • Dişlerin sıkılması durumunda ağrı hissetmek
  • Diş etlerinde hassasiyet oluşması

Bu yan etkilerin hissedilmesi farklı sebeplere dayanabilir. Çünkü diş tedavileri genellikle bölgesel travmaya neden olmaktadır. Gerek yumuşak doku gerekse çevredeki sert dokular hatta diş sinirleri farklı tepkiler ile etkilenmektedir.

Bazı bireylerde anestezi uygulanan noktada lokalize ağrı hissedilmektedir. Bazı bireylerde ise operasyon sırasında eksik ya da yanlış işlem sebebiyle ağrı ve hassasiyet oluşmaktadır. Diş dolgusu sonrasında ağrı ya da hassasiyetinin beklenen süreyi aşması ve devam etmesi gibi bir durumda diş hekimine başvurmak gerekir. Böylelikle doktor doğru bir tedavi ile yönlendirme yapmaktadır.

Diş Dolgusu Yan Etkisi Sebepleri

Hassasiyet ve ağrı gibi problemler belli bir sebebe dayalıdır. Çevre dokularda oluşan bazı ağrı ve hassasiyetler yaklaşık olarak 7 ile 10 gün arasında geçmektedir. Kanal tedavisi sonrası ısırma esnasında hassasiyet oluşması belli bir süre devam edebilir. Bu konuda kesin bilgiyi ilgili doktor verecektir.

Diş Dolgusu Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Diş dolgusu sonrasında hastalar genellikle hangi yiyecekleri yiyip yiyemeyecekleri konusunda bilgi almak istemektedirler. Anestezi uygulandığı takdirde etkisi ortadan kalkana kadar herhangi bir şey yenmesi tavsiye edilmemektedir.

Kompozit dolgu uygulanan hastaların dolgudan kısa bir süre sonra yemek yemesi önerilebilmektedir. Ancak diş yapıştırma gibi durumlarda yapıştırıcının sertleşmesinin beklenmesi sebebiyle bir ya da iki saat yemek yememek istenmektedir.

Aynı zamanda işlem sonrasında ilk dönemlerde aşırı sıcak ve aşırı soğuk yiyip içmemeye özen göstermek gerekir.