Depremzedeler için Taşınma ve Kira Yardımı Bugün Başlıyor

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

İzmir’de meydana gelen depremin ardından, afet bölgesindeki çalışmalarla ilgili değerlendirmelerde bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “5 bin civarında orta hasarlı bina var. Ev sahiplerine 5 bin lira, kiracılarımıza 2 bin 500 lira taşınma ve kira yardımını bugün başlatıyoruz.” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İzmir AFAD Koordinasyon Merkezi’nde düzenlenen toplantı sonrası yaptığı açıklamada, deprem sonrası bölgede yapılan çalışmalara değindi. Kurum yaptığı açıklamada, depremin üzerinden 8 gün geçtiğini, bu süreçte aralıksız bir şekilde AFAD İl Müdürlüğünde koordinasyon toplantıları düzenlediklerini, istişarelerde bulunduklarını ve vatandaşın bu süreçten en hızlı şekilde çıkması amacıyla çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

TOKİ PROJELERİ 1 AY İÇERİSİNDE BAŞLIYOR

Kurum, sahada İzmirlilerle, muhtarlarla, esnafla mahalle mahalle gezdiklerini ifade ederek, taşınma süreçlerini koordine etmeye çalıştıklarını ve yeni yapılacak işlere ilişkin detaylı bir şekilde bilgilendirmeye gayret gösterdiklerini aktardı. TOKİ Başkanlığı bünyesinde mimarların her gün, yeni yapılacak proje çalışmalarının 7 gün 24 saat esasına dayalı bir şekilde hazırlıklarını sürdürdüğünü anlatan Kurum, 15 gün içerisinde projelerin tamamlanacağını ve 1 ay içerisinde sahada inşaatlara başlanacağını belirtti.

“PROJELERİMİZİ BİR YIL İÇERİSİNDE TESLİM EDECEĞİZ”

Kurum, projeler tamamlandığında İzmirlilerle mahalle toplantıları yapacaklarını dile getirerek, şöyle devam etti:

“7 proje alanında enkazlar ve enkazların etrafındaki alanlarda riskli binalarda projeler hazırlıyoruz. Bu 7 proje alanında da vatandaşımızı detaylı bir şekilde bilgilendireceğiz. Bu alanlarda yerinde uygulama yapacağız. 2+1 yapacağız ve zemin + 5 katı geçmeyecek şekilde planlamalarımızı yapıyoruz. Diğer ağır hasarlı veya yerinde ‘2+1 istemiyorum ben rezerv alandan istiyorum’ diyen vatandaşlarımız için de şehir hastanemizin hemen arkasında yer alan şu an 1 milyon 300 bin metrekarelik alanda çalışıyoruz.
Bakan Kurum açıkladı: Depremzedeler için taşınma ve kira yardımı bugün başlıyor

İZMİR’İN MİMARİSİNE ÖZGÜ PLANLAMA

Alanı büyütebilecek çalışmayı da Tarım ve Orman Bakanlığımız ve ilgili bakanlıklarımızla birlikte yürütüyoruz. Burası oldukça sağlam bir zemin, tüm İzmir’e manzara açısından hakim. Oldukça uygun bir yerleşim alanı içinde İzmir yerel değerlerini koruyacağımız, İzmir’in mimarisine özgü bir planlama yapıyoruz. Sosyal donatılarıyla, yeşil alanlarıyla, camisiyle, içindeki kültür merkezleri ile çok örnek bir şehircilik anlayışı ile projelerimizi yapıp orada da bir ay içerisinde projelerimize başlayıp bir yıl içerisinde de vatandaşlarımıza teslim ediyor olacağız.”

“HER TÜRLÜ DESTEĞE HAZIRIZ”

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, sahada gezdiklerinde diğer mahallelerde de kentsel dönüşümle ilgili, depremde ağır hasar görmemiş, hasarsız veya az hasarlı alanlarda de taleplerin olduğunu belirterek, bu kapsamda tüm İzmir genelinde bir çalışma başlattıklarını ve çalışmanın katılımcı olacağını söyledi.

HASARLI BİNALAR YIKILACAK

Söz konusu çalışmada vatandaşın, ilçe belediyelerinin, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yer alacağını ifade eden Kurum, bakanlık olarak bu alanlarda verilebilecek her türlü teknik, maddi desteği vermeye hazır olduklarını vurguladı.

Sahada 7 bin 127 personelin 1007 araçla hizmet verdiğini, enkaz kaldırma ve hasar tespit çalışmalarının önümüzdeki hafta çarşamba günü neticeleneceğini bildiren Kurum, “Ağır hasarlı binalarımızın yıkım sürecini de Valiliğimiz koordinasyonunda bir ekibimizle yürütüyoruz. Oralarda da taşınma sürecini sağlıklı, güvenli şartlarda yaparak vatandaşımızı bu noktada taşınacağı alanlara götürmek ve binaların yıkım sürecini bu alanlarda başlatacak çalışmalar da yürütülmektedir.” diye konuştu.