Deprem Kayıtlarını Tutan İstasyonlar İncelenecek

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) “Ulusal Kuvvetli Yer Hareketi Kayıt İstasyonlarının Zemin Parametrelerinin Belirlenmesi Projesi” kapsamında ülke genelindeki 313 deprem kayıt istasyonunun zemin özellikleri incelenecek.

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Jeofizik Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cengiz Kurtuluş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, AFAD Başkanlığınca Ulusal Deprem Araştırma Programı (UDAP) kapsamındaki güdümlü projeyi, KOÜ’nün yürüteceğini belirtti.

Kurtuluş, proje kapsamında AFAD yönünden işletilen ve Ulusal Kuvvetli Yer Hareketi Gözlem Ağı’nda yer alan 313 istasyon yerinde arazi çalışmaları yapılacağını bildirdi.

Projenin AFAD Ulusal Deprem Araştırma Programı tarihinin en kapsamlı ve en yüksek bütçeli projesi olma özelliği taşıdığını altını çizen Kurtuluş, şunları söyledi:

“Bir sene sürecek projede AFAD yönünden işletilen 81 ildeki 313 deprem kayıt istasyonunda zemin özellikleri belirlenecek. Elde edilecek değişkenler yardımıyla deprem kayıtları oldukça sıhhatli ve kaliteli bir biçimde değerlendirilecek. Projeye AFAD deprem dairesinden mühendisler de katılacak. Çalışmalarda cihazların ve lüzumlu donanımların monte edildiği minibüs de kullanılacak. Her bir istasyon yerinde elde edilen sonuçlar, Türkiye Deprem Yönetmeliği’ne göre sınıflandırılacaktır. Yapılacak çalışma bilimsel çoğunluklu bir iş olup, deprem mühendisliği, jeoteknik ve uygulamalı jeofizik konularında bilgi birikimi gerektirmektedir. ”

Kurtuluş, projenin bütün aşamalarında gerçekleştirilecek çalışmaların AFAD yönünden görevlendirilmiş teknik personel ile birlikte yürütüleceğine işaret ederek, “Proje kapsamında hazırlanacak raporda, istasyona ait lokasyon ve yapı bilgisi, istasyonun yerini gösteren harita, istasyonun uydu görüntüsü, istasyonun varolduğu konumu, sismik açılımın koordinatları, konumu ve jeofonlar arası mesafeleri gösteren kroki, istasyonun genel halini gösteren resimler de yer alacak” ifadesini kullandı.

– “Elde edilen veriler mühim bir boşluğu dolduracaktır”

KOÜ Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Fadime Sertçelik de Türkiye’de ortaya gelen deprem aktivitesine bağlı şeklinde güçlü yer hareketlerinin gözlemlendiği 500’ün üstünde istasyondan meydana gelen ağın AFAD yönünden işletildiğini belirtti.

Deprem kayıt istasyonların kurulduğu yerin zemin özelliklerinin elde edilen kayıtları direk etkilediğine işaret eden Sertçelik, şunları kaydetti:

“Ağda tespit edilen deprem istasyonlarının bir alanında jeofizik yöntemler kullanılarak zemin özellikleri belirlenmişken, bu proje kapsamında çalışma yapılmayan istasyonlarda zemin değişkenleri belirlenecektir. Proje sonucunda elde edilen veriler mühim bir boşluğu dolduracaktır. Zira, bu istasyon kayıtları, AFAD-Türkiye Kuvvetli Yer Hareketi ve Ön Hasar Tahmin Sistemleri Çalışma Grubu yönünden depremle her tür yapıya gelen ve hasar yapabilen kuvvetleri ölçmek, Deprem Ön Hasar Tahmin Sistemi vasıtasıyla tahmini ya da ölçülmüş değerlerden max ivme değerini tespit etmek ve şiddet dağılım haritaları üretmek, deprem mekanları haritasının hazırlanmasına yönelik veri tabanının ortaya getirmek, deprem senaryoları üreterek illerin deprem tehlike ve risk çalışmaları, deprem master planları amacıyla veri tabanı ortaya getirmek gibi mühim çalışmalarda kullanılmaktadır.”