Dantel Modelleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

İnsan yaşamını güzelleştiren olgular var. Kalitenin de ayrıntıda gizli olduğunu unutmamak gerekiyor. O yüzden de yaşamda incelikleri unutmamak ve ufak detayları atlamamak son derece önemli.

Örneğin insanoğlu var olduğundan beri neredeyse insanların yaşamında olan danteller var ve o danteller ciddi bir el emeği, göz nuru ve yetenek gerektiriyor. Mevcut el sanatları içinde başka bir yere sahipler. Her ne kadar dantel kadınların yaptığı bir el sanatı gibi görülse de erkekler içinde de geçmiş dönemlerde çok güzel dantel modelleri yapan kişilere rastlanabiliyor. Zira sonuçta dantel zanaat isteyen bir işkoludur. Ve modeli ne olursa olsun bulundukları ortama bir güzellik ve farklılık katıyorlar ki, mutlaka her dem insanların bulundukları ortamlarda kullanması tam da başta değindiğimiz o güzellikleri beraberinde getiriyor.

Danteller Nerelerde Kullanılır?

Dantel modelleri konusu tam bir umman gibi ve işin içine girilince çıkalacak gibi değil ama önce bu modellerin nerelerde kullanıldığına bakacak olursak dantelleri her yerde kullanmak mümkün bu tamamen kişinin kendi insiyatifine kalmış durumda olan bir olgu.

Bugün herhangi bir çeyiz mağazasına gidildiğinde de görüleceği üzere dantel havlu kenarları, dantel yastıklar, dantel perde kenarları, dantel sehpa örtüleri, dantelden yapılan masa örtüleri karşımıza çıkıyor ama kapsam elbette bununla sınırlı değil. Bunun yanında dantel şallar, dantel bluzlar hatta etek ve elbiseler de kıyafet satan yerlerde sıkça karşımıza çıkıyor ki, dantel kısaca insanın olduğu her yerde kullanılıyor denilebilir.

Dantel Modelleri Neye Göre Değişir?

Kullanım alanı böylesine geniş olan dantel modelleri alanında karşımıza çok değişik seçenekler çıkıyor. İnsanlık tarihi kadar eski olan dantellerin modellerine kolay ya da zor olarak ikiye ayrılabiliyor en başta. Kimi modellere baktığımızda insan o modelin nasıl yapıldığına hayretle ve imrenerek bakıyor. Özellikle dantel masa örtüleri ve dantel sehpa örtüleri buna çok iyi örneklem teşkil ediyor.

Ama bunun yanında havlu kenarı ya da perde kenarlarında daha basit olan modellere rastlamak mümkün. Modeller açısından bakıldığında tümden örülenler olduğu gibi parça parça ya da motif olarak örülüp sonradan birleştirilen modeller de karşımıza çıkıyor. Danteller genellikle ince dantel ipleri ile örülüyor ve yine kullanım yerine ince ya da kalın ipten yapılabiliyor.  Şal ve giysi olan dantellerde ise durum biraz daha farklı ve özel ince örgü ipleri ile örülüyorlar.

Dantel Örmenin İncelikleri Nelerdir?

Dantel modelleri konusunda bu temel bilgileri verdikten dantel yapmak isteyenlere de bazı noktaları anımsatmakta fayda var. Bu işin çok hassas olduğunu, kirlenmeden özenle, sabırla yapılması gerektiğini baştan belirtmek gerekir. Ayrıca ilk defa başlayacak olanlar mutlaka kolay modeller ile başlamalı ve daha sonra adım adım ilerlemeli.