Çözümlerimizde Müzakere Yöntemini Kullanacağız

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Çalışma ve Sosyal Emniyet Bakanı Süleyman Soylu, “Eğer bugün Türkiye bu reformlar standardına gelmişse, bilinmelidir ki müzakereci ve katılımcı demokrasinin meydana koymuş bulunduğu ilkeler kapsamında atılan adımlarla birlikte gelmiştir” dedi.

Bakan Soylu, Çalışma ve Sosyal Emniyet Bakanlığının Reşat Moralı Salonu’ndaki Üçlü Danışma Kurulu toplantısına diğernlık yaptı.

Soylu, toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, Üçlü Danışma Kurulu’nun müzakereci ve katılımcı demokrasinin en mühim örneklerinden biri bulunduğunu belirterek, Türkiye’nin son 13 senede müzakereci ve katılımcı demokrasi yardımıyla büyük kazanımlar elde ettiğini ifade etti.

Soylu, şunları söyledi:

“Her şeyde anlaşıldı değil, tabii ama birbirini duyan, birbirini anlayan, birbirinin esneme paylarını gören, birinin çektiği çizgileri hisseden ve ona duygudaşlık yapan bir görünüm oluştu ülkemizde. Türkiye bundan büyük avantajlar elde etti ve bunda sonra da büyük avantajlar elde edecek. Belki de bugünden düne, dünden de bugüne baktığımızda halledilemeyecek diye fikir edinilen, ‘Artık çıkmaz sokaktayız’ diye fikir edinilen çoğu mesele, müzakere yöntemiyle çözüldü. Müzakere yalnızca ortak bir deklarasyonun altına imza atmak değil, müzakere aynı vakitte birbirini hissetmek, endişeleri, tepkileri, tedbirleri ya da yapılabilecekleri meydana koymaktır. Eğer bugün Türkiye bu reformlar standardına gelmişse, bilinmelidir ki müzakereci ve katılımcı demokrasinin meydana koymuş bulunduğu ilkeler kapsamında atılan adımlarla birlikte gelmiştir.”

Milletin sahip bulunduğu ahengin en mühim unsurlarından bir tanesinin çalışma ahengi ve barışı bulunduğunu altını çizen Soylu, bundan hiçbir biçimde vazgeçilmemesinin esas esasleri arasında bulunduğunu kaydetti.

– “Sigortalı çalışan adedi 21 milyon 357 bine yükseldi”

Çalışma hayatının bütün unsurlarının ileriki dönemde reform yapma zorunluluğu karşısında sorumluluklarını yerine getireceğine inandığını izah eden Soylu, “Önümüzde 2019’a kadar devam edecek bir proses var. Milletimizin, çalışanımızın ve girişimcimizin bizden fazla şey beklediği bir proses söz konusu. Elbetteki hükümetimiz sürecin asli sorumluluğunu yerine getirmek amacıyla çaba sarf etmektedir. Atılması lüzumen bütün adımları atıyor, bütün istişare mekanizmalarını yine harekete geçiriyor. Sandığın verilen kararı gözetiyor ve buna ait adımları da atmaya devam ediyor” diye konuştu.

Bakan Soylu, 2002’de 12 milyon bulunan sigortalı çalışan adedinin 2015 sonu itibarıyla 21 milyon 357 bine yükseldiğine ilgi çekerek, bu sayının Türkiye’nin cari açık ve büyüme de dahil olmak üzere makro rakamlarla alakalı geldiği seviyenin bir diğer göstergesi bulunduğunu bildirdi.

Engelli istihdamı konusu ile alakalı da mühim adımlar atıldığını, engelli istihdamının son 13 senede 5 bin 777’den 44 binin üstüne çıktığını bildiren Soylu, 2002’de 392 lira bulunan en düşük memur maaşının yüzde 492’lik artışla bugün 2 bin 383 liraya yükseldiğini, aynı dönemde kamu görevlilerinin sendikalaşma seviyesinın da yüzde 47’den yüzde 71’e çıktığını anlattı.

Üretim, istihdam ve büyümeyle ilişkilendirilen en mühim rakamın kayıt dışı istihdam seviyesi bulunduğunun altını çizen Soylu, 2002’de yüzde 53 civarında bulunan kayıt dışılık seviyesinın bugün 34’e gerilediğini, bunun da çalışma hayatının bütün taraflarının başarısı şeklinde görüldüğünü ifade etti.

– “Hedef 2023’de işsizlik seviyesinı yüzde 5’e düşürmek”

Soylu, kayıt dışı istihdamda gelinen seviyenin kendilerini ileriki yönünden lüzumtiğince umutlu kıldığına vurgu yaparak, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“2023’de işsizlik seviyesinın yüzde 5, tarım dışı sektörlerde kayıt dışı istihdam seviyesinın ise yüzde 15 olma ihtimalini hep birlikte meydana koyuyoruz. Burada en mühim meselelerden bir tanesi de politikalarımızın nasıl evrileceğidir. Gerek Çalışma Meclisi toplantısında lüzum yaptığımız bütün istişarelerde lüzumse de hükümet programlarında bu hususta attığımız adımların kararlılığını bir kez fazla ifade etmiş durumdayız. Bir taraftan Türkiye’de kayıt dışıyla alakalı mücadeleyi devam ettireceğimizi beyan ediyoruz, diğer taraftan belki de en esas problemlerimizden bir tanesi bulunan, maalesef 28 Şubat sürecinin de bunun üstüne ciddi bir biçimde maliyet yüklediği, mesleki eğitimin, ara teknik elemanın ve mesleki yetkinliği meydana koymanın bizim amacıyla önümüzdeki devreye ait yerel istihdam stratejimizin bir parçası bulunduğunu ifade ediyoruz. Diğer taraftan da bilhassa kadın, genç ve engelli istihdamı konusu ile alakalıki politikalarımızın 2023’e kadar güçlenerek devam etmesinin lazım yaklaştığını ifade ediyoruz. En mühim politikalarımızdan birisi de sosyal korumayla istihdam arasında teması sağlamlaştırmak, eğitimle istihdam arasındaki teması sağlamlaştırmak ve bu hususta bir değerlendirmeyi meydana koyma zorunluluğumuz.”

Kıdem tazminatı sisteminde yaşanan problemlerin çözümü hedefiyle alakalı sosyal taraflarla istişare içerisinde lüzumlu mevzuat düzenlemelerinin yapılmasının kişisel ilk seçenekleri arasında bulunduğunu açıklayan Soylu, Turkuaz Kart projesinin yaşama geçirilmesi amacıyla hazırlıkların tamamlanmasını da önemsediklerini bildirdi.

Bakan Soylu’nun açılış konuşmasının ardından, Üçlü Danışma Kurulu toplantısı basına kapalı şeklinde devam etti.

Toplantıya Bakanlık Müsteşarı Ahmet Erdem, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Yağız Eyüboğlu, Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, DİSK Genel Başkanı Kani Beko ve bakanlık bürokratları katıldı.