Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Gaziantep’te

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, barışın en kısa vakitde gelmesi gerektiğine işaret ederek “Çünkü bu vakit çok uzadı. Bir an evvel barışın gelmesi amacıyla çağrımı yineliyorum” dedi.

Grandi, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Fuat Oktay ile Gaziantep’in Nizip eyaletinde Suriyelilerin barındığı çadır ve konteyner kentleri ziyaret etti. Ziyaret esnasında kamp yönetiminden brifing alan Grandi, oldukça sonra anaokulunda eğitim gören çocuklarla buluştu.

Meslek edindirme kurslarında eğitim gören kadınlarla da bir araya gelen Grandi, çadır ve konteyner kentlerde yaşam sürdüren aileleri de ziyaret etti. Grandi, Kürdi ailesini ziyaretinde kendine ikram edilen Türk kahvesinin de tadına baktı.

Daha sonra gazetecilere açıklama yapan Grandi, Gaziantep’te binlerce değişik uyruğa mensup Suriyeliye kucak açıldığını belirtti. Bundan ötürü Türkiye’ye ve Gaziantep’e müteşekkir olduklarını dile getiren Grandi, “İlk resmi ziyaretimi Türkiye’ye gerçekleştirdim zira en yüksek sayıda mültecinin burada olduğunu biliyordum” dedi.

Ziyaret esnasında sığınmacı ailelerle buluştuğunu hatırlatan Grandi, şu şekilde devam etti:

“Bir aile, 2 çocuğunu savaşta kaybetmiş. Bunun gibi çok çok dram var. Burada hakikaten çok dramatik hikayeler var. Bu hikayeleri duyunca insanların muhabereden ne kadar derinden etkilendiklerini ve acı çektiklerini görüyoruz ama aynı vakitte da ne kadar kuvvetli olduklarını görüyorum zira burada sağlanan imkanlarla tekrar yaşama tutunmuşlar. Ailelere ‘Ne istiyorsunuz?’ diye sordum ve en çok barışı istediklerini söylediler. Barış gelince en kısa vakitde ülkelerine dönmek istiyorlar. Barışın en kısa vakitde gelmesi lazım zira bu vakit çok uzadı. Bir an evvel barışın gelmesi amacıyla çağrımı yineliyorum. Ziyaretim yardımıyla bir hususta sevindim. O da şu, barış gelene kadar mültecilerin burada korumalarının sağlanacak olması bana büyük mutluluk yaşattı.”

– Kamplardaki sığınmacı adedi 280 bine ulaştı

AFAD Başkanı Oktay ise Türkiye genelindeki 25 ayrı kampta Suriyeli sığınmacılara en güzel biçimde hizmet verildiğini anlatarak bugün itibariyle kamplarda kalan Suriyeli sığınmacı adedinin 280 bine ulaştığını söyledi. Bu sayının toplam nüfusun yalnızca yüzde 20’si olduğunu, Türkiye’nin 2,5 milyon Suriyeli sığınmacıyı konuk ettiğini açıklayan Oktay, şunları kaydetti:

”Biz, burada yalnızca barınma ve beslenme hizmetleri vermiyoruz. Bütün Suriyeli konuklerimize her alanda en güzel biçimde hizmet veriyoruz. Buradaki kamplarda kalan Suriyeli konuklerimiz, bir demokrasi kültürünü de tatmış oluyorlar. Yani yalnızca beslenme, barınma hizmeti değil bunun beraberinde sıhhat, eğitim ve her türlü hizmeti alıyorlar ama Suriyelilerin çoklığı kampların dışında barınmaktalar. Tabii bu hizmetlerin bir maliyeti var. Bu da aşağı yukarı Birleşmiş Milletler standartlarında 8 milyar doları aşmış durumda. Genelde bize bu maliyetin toplam maliyet olup olmadığı soruluyor. Bu harcamalar, kamp yoğunluklu harcamaların maliyetidir ve sıhhat hizmetleri bunun içerisindedir. Ümit ediyoruz ki Suriye’deki bu sıkıntılar ve bölgedeki çatışma ortamı bitsin ve herkes evine dönsün. Herkes rahatlasın ki bize hiç iş düşmesin ama ne yazık ki gelişmeler, bunun tam aksini gösteriyor. Dolayısıyla bizim çok oldukça kuvvetli bir ekip işlevini gerçekleştirmesine gereksinimiz var.”