Bleaching(Diş Beyazlatma/Ağartma) Nedir?

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Göz rengi, ten rengi gibi diş rengi de tüm insanların sahip olduğu bir özelliktir. Diş rengi üzerinde ırk, yaş hatta kişinin yaşadığı coğrafya gibi faktörler bile etkili olabilir.

Birtakım farklı etmenler doğrultusunda ise diş rengi koyulaşabilir. Kullanılan bazı ilaçlar, flor miktarı yüksek olan suların tüketilmesi vb. faktörler yüzünden diş rengi koyulaşabilir.

En genel tanımıyla bleaching(diş beyazlatma/ağartma), dişlerde zamanla oluşan renklenmeleri giderme işlemidir. Beyazlatma işlemi, tek bir dişe uygulanabileceği gibi tüm dişlere de uygulanabilir.

Beyazlatma işleminden başarılı bir sonuç alınabilmesi, işlemin diş hekimi kontrolünde yapılmasına bağlıdır. Bu noktada marketlerden alınan ucuz ürünler kullanılmamalıdır.

Beyazlatma işleminin yapılabilmesi için dişlerde çatlak ve minelerde aşırı aşınmanın da olmaması zorunludur. Aksi halde çatlak ve minelerdeki aşınmalar işlem sonrasında dişlerinizde aşırı hassasiyet hissetmenize neden olabilir. Dişetlerinde iltihaplanma ya da dişlerde taş oluşumu söz konusuysa öncelikle bu sorunlar tedavi edilmelidir.

Bleaching işlemi, dişeti tedavisini takiben gerçekleştirilen diş lekelerini giderme(polütür) işleminden pek çok noktada ayrılır. Polütür ile diş üzerine zamanla yapışan sigara, kahve ve çay lekeleri kaldırılırken, bleaching işleminde ise dişin asıl renginde 1-2 ton açılma yani ağartma elde edilir.

Evde Uygulanan Home-Bleaching

Bu yöntem esnasında hasta beyazlatma jelini evde kendi başına dişlerine uygular. İşlem günde 6-8 saat uygulanmalı ve bu işleme 7-14 gün boyunca devam edilmelidir.

Özellikle son yıllardaki ilaç konsantrasyon değişiklikleri sayesinde günde 2-3 saatlik uygulamalar sonrasında başarılı sonuçlar elde edilmesi de mümkün bir hale gelmiştir.

Evde home bleaching için öncelikle hastadan alt-üst diş ölçüsü alınır ve hastaya özel bir plak hazırlanır. Hasta önce ilacı plağa sürer, ardından da bu plağı istediği zaman, tercihen gece uyumadan önceleri ağzına takar.

Ancak home bleaching ağartma jeli konsantrasyonun dişlere ve diş etlerine zarar vermemesi adına bir miktar daha düşük tutulmuştur.

Klinikte Uygulanan Office-Bleaching

Bu yöntemde bleaching hastaya klinik ortamında uygulanır. İşlem öncesinde dişlerdeki mevcut plaklar, taşlar ve diş eti iltihapları tedavi edilmiş olmalıdır.

Dişler işleme tam anlamıyla hazır olduğunda öncelikle dişeti koruyucusu ışıklı bir cihaz yardımıyla dişetlerine uygulanır. Ardından beyazlatma jeli tek tek olacak şekilde tüm dişlere sürülür ve dişlere 15 dakikalığına ışık kaynağı uygulanır. İşlem, 2-3 kez olacak şekilde tekrar edilir ve ortalama 1 saat sürer.

Işık, sıcaklık ve lazer ile ilaç aktivasyonu sağlanırken, ışık ve sıcaklık artışı sistemin daha etkin olmasını sağlar. Özellikle sigara içen kişilerde yoğun bir şekilde kullanılan bu sistemden istenilen sonucun alınabilmesi adına kişinin işlemden sonra en az 48 saat yani 2 gün boyunca sigara tüketmemesi ve diğer renklendirici ürünleri de hiçbir şekilde kullanmaması gerekir.

Detaylı Bilgi: http://www.adaklinik.com/dis-beyazlatma