BKG tasarım ödülleri verildi

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Topkapı Sarayı Müze Mağazası’nda gerçekleşen ödül töreninde konuşan BKG Genel Müdürü Suat Demirel, 2015 yılında yarışmanın 5’incisini düzenlediklerini belirterek, “BKG olarak kültürel mirasımızı yaşatmak ve gelecek nesillerimize aktarabilmek için 2009 yılından bu yana birçok projeyi hayata geçiriyoruz” dedi.

Demirel, Üniversiteler arası Kültür Ürünleri Tasarım Yarışması’nın amacının genç tasarımcıların nesilden nesile aktarılacak kültürel eserleri ortaya çıkarmalarına imkan tanımak olduğunu kaydetti.

Yarışmaya katılan eserlerin kalitesinin her yıl arttığına dikkati çeken Demirel, şu bilgileri verdi: Çanakkale Zaferini ve yarışmanın temasını önemseyen, sahip çıkan ve yarışmamıza katılan bütün genç arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyorum. Bizi birbirinden başarılı ve heyecan verici, günümüzün ürünleriyle tarihimizi harmanlayan eşsiz tasarımlarla buluşturdular. Seçmekte çok zorlandık. Gelen bütün tasarımlar bundan yüz yıl öncesine, zamana tutunan tasarımlardı. Ödül alan herkesi kutluyorum.”

Törene katılan Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı Mehmet Gürkan da Çanakkale’nin bütün dünya için önemli bir savaş olduğuna işaret ederek, “Bugün Gelibolu dediğimiz zaman, uluslararası boyutta neredeyse hatırlamayacak bir toplum yok” dedi.

Çanakkale’de yeni kurulan bir başkanlık olarak farkındalıkla yola devam ettiklerini vurgulayan Gürkan, şunları söyledi: “Çanakkale’nin milli ve manevi önemini anlatabilmek, tanıtabilmek, koruyabilmek için çalışıyoruz. Bunları yaparken bizlere çözüm ortağı ve destek veren birçok kişi olduğunu görüyoruz. Bugün burada olan herkes de bu desteği sağlayan kişiler. BKG’nin de bu konuda bize destek verirken birçok öğrenciyi de yanında getirdiklerini görüyoruz.”

Tasarımların hem milli hem de milletlerarası alanda Çanakkale’yi hatırlatmaya devam edeceğini ifade eden Gürkan, ödül alan bütün yarışmacılara teşekkür ederek, başarılar diledi.

“Eserlerin çok ulusa hitap etmesini göz önünde tuttuk”

BKG Müze Projeleri ve Kurumsal İletişim Koordinatörü Barış Üstünkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yarışmaya Türkiye’nin bütün üniversitelerinden toplamda 94 başvuru olduğu bilgisini verdi.

Kültür perakendecisi olarak yaptıkları çalışmaların bir mesaj vermesini istediklerini vurgulayan Üstünkaya, şöyle konuştu: “Tasarımlarda en çok dikkat ettiğimiz husus, ürünlerin fonksiyon taşıması. Çünkü artık günümüzde fonksiyon, hikaye, ambalaj en önemli üç kriter. Çanakkale çok önemli bir yer, önemli bir tarih. Birden fazla ulusun bir arada savaştığı bir yer ve dünyayı çok ilgilendiriyor. Ödülleri belirlerken yarışmacıların ne kadar çok ulusa hitap ettiğini de göz önünde bulundurduk.”

Üstünkaya, yarışmanın seçici kurulunda BKG’nin danışma kurulundan Prof. Dr. Nurhan Atasoy, Prof. Dr. Gül İrepoğlu, Dr. Mehmet Kalpaklı gibi isimlerin yer aldığını söyledi.

“Bir Türk genci olarak gurur duydum”

Yarışmada ürün tasarımı dalında “Yara Bandı” çalışmasıyla birincilik ödülü alan Kocaeli Üniversitesi öğrencisi Mertkan Günarslan, tasarımıyla ilgili şu açıklamayı yaptı: **** “Geçmişte yaşanan bir yarayı metaforlaştırmak üzerine ‘Yara Bandı’nı tasarladım. Belirli günlerde anılan bir acıyı günlük hayata daha çok adapte edebileceğimi düşündüm. Oldukça basit fakat etkili bir yöntem olduğunu düşünüyorum. Çanakkale’de yaşananlara karşı bir vefa duyan bir Türk genci olarak, çalışmamın ödüllendirilmesi de benim için gurur verici oldu.”

Grafik tasarımı dalında “Seyit Onbaşı’nın Mucizesi” çalışmasıyla birinci olan Hacettepe Üniversitesi öğrencisi Şebnem Yeşilyurt ise duygularını şöyle dile getirdi: “Benim için Çanakkale Zaferi’nde en mucizevi olay, Seyit Onbaşı’nın 215 kiloluk top mermisini kaldırmasıydı. Bir tasarımcı olarak bunu illüstre ederek uyguladım. Profesyonel anlamda bir tasarımcı olarak tasarladığım ürünleri başkalarının üzerinde görmek imkanını bize sağlayan BKG’ye çok teşekkür ediyorum.”

Yarışmada, grafik illüstrasyon dalında Özge İçöz, “Dur Yolcu” tasarımıyla ikinciliğe, Tuba Arslan “Sonsuz Uyku” tasarımıyla üçüncülüğe, ürün tasarımı dalında ise Mehmet Başak, “Toprak” tasarımıyla ikinciliğe, İbrahim Özen “Mayın” tasarımıyla üçüncülüğe layık görüldü.

Ödül alan öğrencilerin tasarımları ürün haline dönüştürülerek Türkiye’nin mevcut Kültür ve Turizm Bakanlığı Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğüne (DÖSİMM) bağlı müze ve ören yerlerinde yer alan Müze Mağazaları’nda satışa sunulacak.