Birinci dönem TEOG ortak sınavları sona erdi

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından (MEB) Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında, 8. sınıf öğrencilerine yönelik düzenlenen birinci dönem ortak sınavları sona erdi.

Ortak sınavlar kapsamında, dün Türkçe, matematik, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, bugün de Fen ve Teknoloji, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile yabancı dil yazılıları gerçekleştirildi. Bugün gerçekleştirilen oturumla, birinci dönem ortak sınavları bitti. Bu kapsamda, dün gerçekleştirilen oturumların soru ve cevaplarının saat 13.00’te, bugünkünün de saat 18.00’de, öğretmenlerin anlatımıyla videolu olarak “www.eba.gov.tr” ve “www.odsgm.meb.gov.tr” internet adreslerinde yayınlaması planlanıyor.

Sınavlar, öğrencilerin öğrenim gördükleri okullar ile yurt dışında KKTC ve MEB’e bağlı okulların bulunduğu, sınav için uygun görülen merkezlerde Türkiye saatiyle 09.00, 10.10 ve 11.20’de aynı anda, yurt içinde 970 merkez, 16 bin 237 okul, 91 bin 349 salonda, yurt dışında ise 7 ülke, 14 merkez ve 22 okulda gerçekleştirildi.

Sınavlarda, 1 milyon 174 bin 427 öğrencinin katılımı için hazırlık yapıldı ve 200 bin öğretmen görev yaptı. Sınav öncesinde özel gereksinimlerini belgelendiren bir öğrenci hastanede, 152 öğrenci evde, 9 bin 317 öğrenci tek kişilik sınıfta sınava alındı.

Sınavda, İngilizce testini yurt içinde 1 milyon 153 bin 995, yurt dışında 860, Fransızca testini 383, Almanca testini 369, İtalyanca testini de 11 öğrenci yanıtladı. Her ders için dört seçenekli çoktan seçmeli testlerden oluşan 20 soruluk A, B, C, D kitapçık türleri kullanıldı ve her bir ders yazılısının süresi 40 dakika, teneffüs araları 20 dakika oldu.

Öğrenciler, olağanüstü haller ve özel durumlar dışında kendi okullarında belirlenen sınıflarda sınava girdi.

Bilgisayar özelliği bulunan her türlü cihaz ve saat fonksiyonu dışında özellikleri bulunan saatler ile sözlük, hesap cetveli, hesap makinesi, çağrı cihazı, cep telefonu, telsiz veya radyo gibi iletişim araçları sınava sokulmadı.

Ortak sınavlara 172 görme engelli ve 400 az gören ile bin 125 işitme, 5 bin 690 zihinsel ve bin 141 ortopedik engellinin yanı sıra 215 süreğen hastalığı bulunan öğrenci katıldı.

– Ermeni öğrenciler de din kültürü sorularını yanıtladı

Ortak sınavlara hazırlık aşamalarında, Türkiye’nin çeşitli okullarından 83 öğretmen davet edilerek 4 bin 500 soru hazırlandı. Sorular, Soru Oluşturma ve Geliştirme Dairesinde çalışan, branşlarında her biri soru yazma alanında uzmanlaşmış 25 öğretmen, 22 ölçme değerlendirme ve alan uzmanı akademisyen tarafından redakte edildi.

Bu yıl ilk kez Ermeni okullarında eğitim gören 218 öğrenciye, Talim Terbiye Kurulu Başkanlığınca onaylanan müfredat ve kazanımlar kapsamında, kendi din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinden sınav yapıldı. 42 öğrenci de Musevilere yönelik ayrı bir müfredat içinde din kültürü ve ahlak bilgisi sorularından sınava girdi. 572 öğrenci ise din kültürü ve ahlak bilgisi testinden muaf tutuldu.

– Okullarda ders yapılmayacak

Ortak sınavların yapıldığı günlerde, sınavların gerçekleştiği okullarda ders yapılmadı. Ancak ortak sınavlarda görevli olmayan o okulun öğretmenleri de sınavların yapıldığı gün saat 09.00’da kendi okullarında hazır bulundu.

Herhangi bir nedenden mazereti oluşan öğrencilerin durumları valiliklerce tutanakla tespit edilip bakanlığa bildirilecek. Bu öğrenciler, 12-13 Aralık’ta mazeret sınavlarına girecek. Sınav sonuçları ocakta açıklanacak.