İran’a Yaptırımlar Hafifletiliyor

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

ABD Dışişleri Bakanlığı, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın (UAEA) İran’ın nükleer uyuşmaya uyduğunu teyit etmesinin sonrasında Tahran yönetimine yönelik birtakım yaptırımların kaldırılacak olmasına karşın, İran’ın yakın takip etmeyi sürdüreceklerini bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı Basın Sözcüsü John Kirby, günlük basın toplantısında, İran’a dönük ekonomik yaptırımların hafifletilmesine dair soruları yanıtladı. İran’ın nükleer uyuşma çerçevesindeki yükümlülüklerini yerine getirme noktasında mühim bir uzaklık kat ettiğini bildiren Kirby, UAEA’nın bugünlerde nükleer uyuşmanın yükümlülüklerini yerine getirdiğini teyit etmesinin arından birtakım yaptırımların kaldırılacağını kaydetti.

Böyle bir ilerlemeye karşın İran’ın hala yakından takip edilmesi gerektiğinin altını çizen Kirby, “Bazı yaptırımlar kalkacak dahi olsa kimse İran’a sırtını dönmüyor. Bu rejimin hala yakından takip edilmesi gerekiyor” diye konuştu.

Kirby, bunun yalnızca güvenle ilgili bir hal olmadığına vurgu yaparak, “Bölgedeki çoğu insanı etkileyebilecek nükleer güçlerinden bahsediyoruz” ifadesini kullandı.

– Kerry Viyana’da Zarif ve Mogherini ile görüşecek

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı’nın sözcülerinden Mark Toner da yaptığı yazılı açıklamada, Londra’da tespit edilen Kerry’nin cumartesi günü Avusturya’nı başkenti Viyana’da nükleer uyuşmaya dair bir grup temaslarda bulunacağını bildirdi.

Kerry’nin İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’in yanı sıra AB Dış İlişkiler ve Emniyet Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile Ortak Kapsamlı Eylem Planı’na dair görüşme gerçekletireceğini kaydetti.

– Akademisyenlerin gözaltına alınması

Dışişleri Sözcüsü John Kirby, günlük basın toplantısının başında, Türkiye’de akademisyenlerin gözaltına alınmasına dair de konuştu. Türk demokrasisinin birtakım fikirlerin ifade edilmesini kapsaması konusu ile ilgili yeteri kadar kuvvetli ve dirençli olduğunun altını çizen Kirby, “Türkiye’nin bir arkadaşı ve NATO müttefiki olarak, Türk yetkililerden, eylemlerinin ifade özgürlüğü dahil kendi anayasalarında emniyet altında tutulan evrensel demokratik değerlerle tutarlı olmasını sağlamalarını istiyoruz” ifadesini kullandı.