Balyoz Davasında Ne Kadar Tazminat Ödenecek

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Balyoz Planı davası kapsamında, 3,5 sene tutuklu yargılandıktan sonra ile ilgili beraat kararı verdiği emekli Korgeneral Hayri Güner’e 850 bin lira manevi, 20 bin lira parasal tazminat ödenmesine dair kararın gerekçesi açıklandı.

Anadolu 10 Ağır Ceza Mahkemesi’nin gerekçeli kararında, davacı Hayri Güner’in avukatı vasıtasıyla tanıttığı dava dilekçesinde 3,5 sene haksız yere tutuklu kaldığını belirterek, 1 milyon lira manevi tazminat talep ettiği anımsatıldı.

Güner’in, kamuoyunda Balyoz Planı davası şeklinde tanınan dava kapsamında, 11 Şubat 2011’de tutuklandığı belirti edilen gerekçeli kararda, Anayasa Mahkemesi’nin 18 Haziran 2014’te verdiği hak ihlali kararı kapsamında 19 Haziran 2014’te tahliye edildiği, Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi’ne uygulanan tekrar yargılama kapsamında da beraat ettiği aktarıldı.

Gerekçeli kararda, manevi tazminat tespitinde her ne kadar sebepsiz zenginleşme hükümleri temel alınsa da, hüküm verirken haksız tutuklama sebebiyle bireyin kendisinde ortaya gelen bedensel ya da ruhsal acı, elem ya da ızdırap, kişilik hakları, bireyin haysiyet ve şerefi, saygınlığı, hususi hayatı, ailevi bağları, vazife yaptığı kurum gibi unsurların temel alınması gerektiği vurgulandı.

Davacı Güner’in dava vakitsince, medya organlarında ile ilgili dava hususu iddialar sebebiyle olumsuz şeklinde gündeme geldiği bildirilen gerekçeli kararda, “Yazılı ve görsel basında bu mevzuya dair yayımlar yapılması, davacının ifa etmiş bulunduğu vazifiyetin devlet vazifiyeti olması, Türk milleti yönünden mübarek kabul edilen askerlik vazifesini ifa etmiş olması da göz önüne alındığında, medyada uygulanan yayımların davacı ile ilgili kamuoyunda son derece olumsuz karşılanmasına ve davacının itibarını olumsuz yönde etkilemesine sebep olmuştur” ifadelerine yer verildi.

Gerekçeli kararda, Güner’in mesleki hayatı kapsamında kamuoyunda ufak düşürüldüğü kaydedilerek, “Korgeneral rütbesinde emekli olmuş bir bireyin duygularıyla oynanmış ve ruhsal varlığına karşı bir hücum niteliğinde iddialarda bulunulmuştur. Dava sonucunda verdiği mahkumiyet kararı, tutuklanması ve serbest bırakılması sebebiyle kişilik hakları ihlal edilmiştir” değerlendirmesi yapıldı.

Karar verilirken davacının kişilik haklarının ihlal edilmesi, haysiyet ve şerefiyle oynanması, mesleki kariyerinin engellenmesi, ailesi üzerindeki etkisi, TSK’daki vazifesi itibarıyla kamuoyu önünde ufak düşürülmesi, Yüksek Askeri Şura kararıyla korgeneralliğe yükseltilmesinin göz önüne alındığı belirti edilen gerekçeli kararda, davacının bu rütbeye yükselmek amacıyla askeri kariyeri vakitsince göstermiş bulunduğu çalışma ve özverisinin de değerlendirilmesi gerektiği ifade edildi.

Gerekçeli kararda, Güner’e verilebilecek manevi tazminatın tutuklu kaldığı vakit öneme alındığında sebepsiz zenginleşmeye sebebiyet vermeyeceği vurgulanarak, davacının sosyal ve ekonomik durumu, tutuklu kaldığı vakitde duyduğu üzüntü ve elemi öneme alındığında, 850 bin lira manevi tazminat ile 20 bin 504 lira parasal tazminatın 11 Şubat 2011’den itibaren işleyecek meşru faiziyle eş güdümlü Güner’e ödenmesine karar verildiği kaydedildi.