Avustralyalı gazeteciler sınır dışı edildi

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Malezya Başbakanı Necip Rezak’ın adının karıştığı yolsuzluk iddialarıyla ilgili soru sormak için Avustralya’dan bu ülkeye giden, güvenlik şeridini geçtikleri için ülkeyi terk etmelerine izin verilmeyen Avustralyalı gazeteciler sınır dışı edildi.

Avustralya yayın kurumu ABC’nin haberine göre, kurum için çalışan gazeteci Linton Besser ve kameraman Louie Eroğlu sınır dışı edildi ve Avustralya’ya dönmek üzere Malezya’dan ayrıldı.

Haberde sınır dışı edilen gazetecilere, Kuching Havalimanı’ndan ayrılana kadar Malezya güvenlik ekiplerinin eşlik ettiği belirtildi.

ABC Haber Direktörü Gaven Morris, yaptığı açıklamada, “Arkadaşlarımız yanlış bir şey yapmadı. Sadece gazetecilik görevlerini yerine getiriyorlardı. Bu olay, otoriteyi sorgulamak dahil olmak üzere basın özgürlüğünü neden savunmamız gerektiğini gösteriyor” dedi.

Gazeteci Linton Besser ve kameraman Louie Eroğlu, Savarak eyaletindeki programı sırasında Malezya Başbakanı Necip Rezak’a yolsuzluk iddialarıyla ilgili soru sormaya çalışırken güvenlik şeridini geçmeleri üzerine yetkililer tarafından gözaltına alınmıştı. Gazetecilerin tutuklanıp tutuklanmayacaklarına karar verilene kadar pasaportlarına el konulmuş ve ülkeyi terk etmelerine izin verilmemişti.

Avustralya Dışişleri Bakanı Julie Bishop, gazetecilerin serbest bırakılması için Malezyalı yetkililerle temas halinde olduklarını belirterek “Özellikle demokrasilerde gazetecilerin işlerini özgürce yapamaması beni endişelendiriyor” ifadesini kullanmıştı.