Avrupa Parlamentosu’nda Türkiye-AB zirvesi tartışıldı

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu’nun bugünkü oturumunda, Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) arasında sığınmacı krizi konusunda düzenlenen zirve tartışıldı.

Genel kuruldaki oturumda AB Konseyi adına dönem başkanı Hollanda’nın Savunma Bakanı Jeanine Hennis-Plasschaert ve AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis söz aldı.
Genel kuruldaki tartışmada, parlamenterlerin önemi bir kısmı, Türkiye ve AB arasında sığınmacı krizinde varılacak yeni anlaşmanın, “uluslararası sığınmacı kurallarına uygun olması” yönünde görüş belirtirken, söz konusu anlaşma taslağıyla ilgili daha fazla kendilerine bilgi verilmesini istedi.
Yine görüşmede söz alan parlamenterlerin önemli bir kısmı vize muafiyeti ile Türkiye arasında yürütülen tam üyelik müzakereleri ile sığınmacı krizi arasında bağ kurulmamasını talep eden görüşleri dile getirdi.
AB dönem başkanı Hollandalı Bakan Jeanine Hennis-Plasschaert, Türkiye ve AB arasında düzenlenen zirve ve Türkiye’nin önerileri konusunda bilgi verdi. Hollandalı bakan, gelecek AB zirvesinde anlaşma sağlanması halinde sığınmacı krizinin çözümü konusunda önemli bir adım atılmış olacağını ifade etti.

Yunanlı parlamenter genel kuruldan çıkartıldı

Öte yandan Yunan aşırı sağcı parlamenter Eleftherios Sydanidos genel kurumdaki tartışmada Türklere hakaret dolu eleştiriler yöneltince, Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz müdahale etmek zorunda kaldı.

Schulz, Türkler aleyhine ırkçı ve hakaret dolu sözler kullanan Yunanlı parlamenterin genel kuruldan dışarı çıkartılmasını kararlaştırdı. Yunanlı parlamenteri sert bir şekilde uyaran Schutz, “Ben burada bir ilke kararı alıyorum. Bu parlamentoda ırkçı sözlerle kırmızı çizgiyi geçenlerin sayısı giderek artıyor” ifadesini kullandı.