Avrupa Birliği Rusya’ya Muhtaç

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Avrupa Birliği (AB), Ukrayna krizinden bu yana Rus gazına bağımlılığını azaltacak adımlar atmaya çalışırken, Rus enerji şirketi Gazprom’un AB’ye doğalgaz ihracatı artmaya devam ediyor.

Gazprom’dan geride bıraktığımız zamanlarda uygulanan açıklamada, AB’ye gaz ihracatının 2015’te bir önceki senea göre yüzde 8 artarak 159,4 milyar metreküpe çıktığı belirtildi.

Konuya dair AA muhabirinin sorularını cevaplayan Avrupa Politika Merkezi (EPC) Enerji Eksperi Marco Giuli, Gazprom’un AB gaz sektöründeki hakim yerini korumasına rağmen, Rus şirketiyle AB arasındaki ticari dairin temelden değiştiğini savundu.

Giuli, küresel sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) arzının artmaya başladığına ve bu hususta AB amacıyladeki mevzuat yapısının geliştirildiğine ilgi çekerek, “Bu amaçla AB bundan sonra Gazprom’u gaz sektöründe oldukça rekabetçi bir konuma ittirebilecek” dedi.

Gazprom’un, mevzuat tarafında ve pazardaki yerini “suistimal” etmeyecek biçimde davranması halinde, Rus gazına bağımlılığın tek başına bir sorun olmayacağını altını çizen Giuli, “AB’nin bu bağımlığı azaltmak amacıyla bugüne kadar çoğu çabası oldu. Fakat Kuzey Akım 2 projesinde de gördüğümüz üzere, AB ülkeleri enerji güvenliği konusunu yerel çıkarlar bağlamında değerlendiriyor. Gerçek bir farklılık amacıyla Üçüncü Enerji Paketi’nin tümüyle uygulanması ve Avrupa’nın enerji güvenliği önceliklerine ortak bir bakış açısı gerekiyor” diye konuştu.

– “AB’nin tümlüğe ve karşılıklı itimata gereksinimi var”

Merkez Avrupa Enerji Ortakları (CEEP) Sözcüsü Jan Jujeczka da AB’nin oldukça dirençli ve rekabetçi bir enerji piyasasına dönüşmesi amacıyla tümlüğe ve karşılıklı itimata gereksinim duyduğunu ifade etti.

Orta Avrupa enerji piyasalarının, Batı Avrupa ülkelerinden izole kaldığını izah eden Jujeczka, “Bu durum, Orta Avrupa ülkelerini bilhassa gaz tedarikinde tekelleşmenin mağduru durumuna getirebiliyor” görüşünü paylaştı.

Jujeczka, Avrupa’nın, Kuzey-Güney doğalgaz boru hattını geliştirerek, Baltık bölgesinden Adriyatik’e kadar gaz, petrol ve elektrik altyapısını bir tüm durumuna getirmesi gerektiğinin altını çizerek, “Ayrıca, sahip olunan gaz tedarikçilerinin konumlarını desteklemek yerine, pazara oldukça çok şirketi çekmemiz gerekiyor” ikazında bulundu.

– AB, enerjide bağımlığını azaltmaya çalışıyor

AB Enerji Güvenliği Strateji belgesine göre, AB, tükettiği enerjinin yarıdan çoğunu ithal ediyor, enerjide yabancı kaynak bağımlılığı ham petrolde yüzde 90, doğalgaz yüzde 66 civarında bulunuyor.

Bu alışkanlık çoğu AB ülkesini, enerji arzındaki kesintilerde kırılgan bir halde tutarken, bu kaygılara cevap şeklinde AB Komisyonu 2014 senesinde Enerji Güvenliği Stratejisi’ni açıkladı. Böylece istikrarlı ve çok oranda enerji arzının sağlanması amaçlanıyor.

AB’de enerji üretimi ile kaynak ülke ve rotaların artırılması, bu bağlamda da yenilenebilir enerji yatırımları ehemmiyet taşıyor. Bu durum, iç enerji piyasalarının entegrasyonunun tamamlanması ve altyapı yapımının güçlendirilmesiyle arzdan kaynaklı sıkıntıların önlenmesine yardımcı olması amacıyla de lüzumlu görülüyor.

– Gazprom, AB’ye gaz ihracatını arttırmaya devam ediyor

Öte yandan, Gazprom ise Avrupa’ya doğalgaz ihracatını arttırmaya devam ettiğini açıkladı. Avrupa’nın en büyük gaz tedarikçisi Gazprom’un, geride bıraktığımız sene en büyük müşterisi senelik 45,3 milyar metreküplük doğalgaz ithalatıyla Almanya oldu.

Bir önceki senea göre 2015’te Almanya’ya doğalgaz ihracatını yüzde 17,1 artıran Gazprom’un ihracatı İtalya’ya yüzde 12,6, Fransa’ya yüzde 36,8, Birleşik Krallığa yüzde 10,2, Avusturya’ya ise yüzde 11,5 yükseldi.