Avcı: ’25 ülkede bin 729 öğretmenimiz görev yapıyor’

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, “Bugün 25 ülkede toplamda bin 729 öğretmenimiz görev yapıyor. Türk’ün olduğu her yerde biz de olmaya çalışıyoruz. Tıpkı yurt içinde olduğu gibi yurt dışına da ücretsiz ders kitapları gönderiyoruz. Son 5 yılda yaklaşık 1 milyon kitap yurt dışındaki öğrencilerimize ücretsiz dağıtıldı” dedi.

TRT Türkiye’nin Sesi Radyosu’ndaki canlı yayında TRT Dış Yayınlar Dairesi Başkan Yardımcısı Mümtaz Dizdarlar’ın soruları yanıtlayan Avcı, büyük çoğunluğu batı Avrupa ülkelerinde olmak üzere yurt dışında 6 milyondan fazla Türk’ün yaşadığını anımsattı.

Milli Eğitim Bakanlığı olarak yurt dışındaki vatandaşların ihtiyaçlarını karşılamak için ciddi teşkilatlanma içinde olduklarını belirten Avcı, şunları kaydetti:

“Yurt dışındaki vatandaşlarımızın eğitim ihtiyaçlarını karşılamak üzere 34 ülkede 56 teşkilatımız var. Sadece eğitim müşavirlikleri ve eğitim ataşelikleri değil bir de bizim yurt dışına gönderdiğimiz okutmanlarımız, öğretmenlerimiz var. Yurt dışında sadece Türk vatandaşlarına yönelik değil Türkçe öğrenmek isteyen yabancılara yönelik olarak görevlendirdiğimiz 32 ülkede 68 okutman var. Bugün 25 ülkede toplamda bin 729 öğretmenimiz görev yapıyor. Türk’ün olduğu her yerde biz de olmaya çalışıyoruz. Tıpkı yurt içinde olduğu gibi yurt dışına da ücretsiz ders kitapları gönderiyoruz. Son 5 yılda yaklaşık 1 milyon kitap yurt dışındaki öğrencilerimize ücretsiz dağıtıldı.”

Yurt dışında ciddi, kapsamlı din eğitimleri de verildiğini dile getiren Avcı, “Avrupa’daki imam hatip liselerimizde 280 öğrenci eğitim görüyor. Suudi Arabistan’da imam hatip ortaokul ve liselerimizde de 721 öğrenci eğitim görüyor. Ayrıca açık imam hatip liselerimizde de eğitim gören öğrencilerimiz var. Bu öğrencilerimiz örgün eğitim gören öğrencilerimiz ile aynı hakka sahip” diye konuştu.

‘Burs miktarını yüzde 70 oranında artırdık’

24 ülkede 2 bin 646 öğrencinin Milli Eğitim Bakanlığı bursuyla eğitim gördüğünü belirten Bakan avcı sözlerini şöyle sürdürdü:

“Aylık burs miktarını geçtiğimiz 10 yıllık süreçte yüzde 70 oranında artırdık. Ülkesine göre değişiyor. Mesela ABD için bin 780 ABD doları, İngiltere için bin 200 sterlin, Kanada için bin 876 Kanada doları, İran için bin 150 avro, Almanya için bin 490 avro, Rusya için bin 530 dolar, Çin için bin 220 dolar, Singapur için bin 340 dolar. Bu miktarlar gerçekten öğrenciler için çok cazip.”

“Şubat ayında yaklaşık 30 bin öğretmen ataması”

Bakan Avcı, öğretmen atamalarının üzerinde en çok durdukları konulardan olduğunu, 13 yıllık iktidarları döneminde Türkiye’nin öğretmen sayısının ikiye katlandığını bildiren Avcı, “İdealimiz bütün Türkiye genelinde sınıf mevcutlarını 24 ve altına indirmek. Daha çok öğretmenimizi istihdam edebilecek bir niteliğe doğru gidiyoruz. Şubat ayında yaklaşık 30 bin öğretmen ataması yapabileceğimizi söyleyebilirim” dedi.

Şubat ayında atanacak öğretmenlerin 1 Mart itibarıyla göreve başlayacaklarını ancak kendi belirleyecekleri tercihe göre 4 ay süreyle hizmet içi oryantasyon eğitimine tabi tutulacaklarını ifade eden Avcı, “Her atanan genç öğretmenimize bir tecrübeli öğretmenimizi danışman olarak zimmetleyeceğiz. Yeni atanan öğretmenlerimiz değişik okul türlerinde, değişik derslerde tecrübeli öğretmenlerimizin derslerine girecek. Eylül ayında ise atandıkları yerde göreve başlayacaklar” diye konuştu.