Anayasa’nın Baştan Aşağı Düzenlenmesini İstiyor

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, yeni anayasa çalışmalarına dair, “Ben, 12 Eylül Anayasasının, 12 Eylül rejiminin yargılandığı bir ortamda, halen bu anayasanın devam etmesini ve bu hususta bir farklılık yapılmamasını doğru bulmuyorum. Bu farklılığın yapılması gerekiyor. Fakat bu hususta anayasanın ilk dört maddesi, başkanlık sistemi başka konularda kurumsal bir düşüncemiz oluşmamıştır” dedi.

Cirit, Ankara Barosunca Türkiye Barolar Birliğinde düzenlenen 9. Uluslararası Hukuk Kurultayı çıkışında basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Büyükşehir Belediyesince düzenlenen bir programa katılımı sebebiyle CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Neyin karşılığında o bölgeye gittiniz? Ne işiniz vardı orada” olarak eleştiriler yaptığının hatırlatılması üstüne Cirit, protokol kaideleri gereğince toplantıya katıldığını belirtti.

“İçinde hayat sürdüğümüz kentin, önümüzdeki yıllardaki vizyonuna dair bir ışık tutması yönünden bu toplantıya katıldık” diyen Cirit, şunları kaydetti:

“Biz çoğu protokol toplantısına katılıyoruz. Birçok misyon temsilcilerinin toplantılarına katılıyoruz. Onların yemeklerine icabet ediyoruz. Bu tamamıyla protokol gereği katılımdır. Ben bu açıklamayı şanssız bir açıklama olarak görüyorum. ‘Ne aldınız’ olarak bir değerlendirmesi olmuştur Sayın Başkanın. Bir şey biliyorsa bunu net, açık bir biçimde ifade etsin. Ankara Barosunun programına katılmakla ben bir şey mi aldım? Bizim bu tür toplantılarımız tamamıyla protokol gereği olarak… Benim kaldı ki Yargıtay’da tamamıyla temsil görevim var ve yargısal görevim yoktur. Sayın Başkan bir şey biliyorsa bunu açıklasın. Yargıtay, Danıştay, Sayıştay başkanları üstünde töhmet oluşmasın. İçinde hayat sürdüğümüz kentin tanıtım toplantısına katılmamız, orada protokolle bir arada olmamızda hatalı anlaşılacak bir şey olduğunu düşünmüyorum.”

– Yeni anayasa çalışmaları

“Yeni anayasa çalışmaları, başkanlık sistemi, ilk dört maddenin ve Türk milleti kavramının değişeceği söylentilerine” dair soruyu da yanıtlayan Cirit, anayasanın değişmesi gerekliliğini dile getirdi. Cirit, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Ben, 12 Eylül Anayasasının, 12 Eylül rejiminin yargılandığı bir ortamda, halen bu anayasanın devam etmesini ve bu hususta bir farklılık yapılmamasını doğru bulmuyorum. Bu farklılığın yapılması gerekiyor. Fakat bu hususta anayasanın ilk dört maddesi, başkanlık sistemi başka konularda kurumsal bir düşüncemiz oluşmamıştır. Kurumsal düşüncemiz oluştuğunda ben bunu içtenlikle açıklamaktan sevinç duyarım. Biz oldukça kolay ve sade olarak gerçekleri ifade etmek zorundayız.”