Ahmet Davutoğlu: “Meclis’in Görevi”

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Başbakan Ahmet Davutoğlu, TBMM Başkanı İsmail Kahraman ile gerçekleştirdiği görüşme ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Meclis yönetiminin oluşması ve hükümetin teşekkül etmesinin ardındannda verdiği vaatleri birer birer yerine getirmek amacıyla harekete geçtiklerini bildiren Davutoğlu, 3 ay amacıyla belirtiler vaatlerin yüzde 30’unu gerçekleştirdiklerini ve takvimlerinde hiçbir sapmanın olmadığını söyledi.

Vadettikleri reformların başında yeni anayasa yaklaştığını dile getiren Davutoğlu, Yeni bir anayasa fikri bu tercih ardındannda meydana çıkmış bir düşünce değildir. Aslına bakarsanız, 12 Eylül Anayasası döneme girdikten ileri tüm sivil kadrolar, rAhmetli Özal’dan bu yana tüm sivil kadrolar yeni bir anayasa uygulamak idealini hep gündeme getirdiler” dedi.

“33 senelik kimsenin memnun olmadığı anayasa yürürlükte”

Başbakan Davutoğlu, 2007 tercihlerinden sonra AK Parti yapısında bir komisyonun oluştuğunu ve öneri hazırladıklarını, 2011 tercihlerinden sonra da bir uzlaşma komisyonu kapsamında çalışmaları sürdürdüklerini kaydetti:

“33 senelik kimsenin memnun olmadığı anayasa halen yürürlükte” diyen Davutoğlu, şu şekilde devam etti:

“Dolayısıyla bir taraftan acil eylem planı ve başka icraatlar kapsamında adımlar atarken, başka taraftan da özgürlükçü, katılımcı, sivil, güçler ayrılığı prensibine dayanan, kısıtlayıcı ve yasaklayıcı olmayan, insan onurunu öne çıkaran, vatandaşlığı temel alıp devleti vatandaşa göre tarifleyen yeni bir anayasa fikriyle kamuoyumuzun önüne çıktık. Hep vurgulayageldim; biz bir söz verdik mi bu yalnızca kağıtta kalsın diye vermeyiz, program hususu ile ilgili elimizden gelen tüm çabayı gösteririz.”

Anayasa ve İçtüzük sürecinin Meclis içerisinde süreceğini ifade eden Davutoğlu, “Anayasa ve İçtüzük bundan sonra Meclis içerisinde yürütülmesi gereken süreçlerdir. Yani yürütme şeklinde biz vazifeimizi yapıp muhalefetle ortak bir zemin oluşturduk, şimdi bundan sonra vazife Meclis’in vazifeidir” dedi.

“Dokunulmazlık zırhı çevresinde yapılacak eylemler değil”

Davutoğlu, dokunulmazlık tartışmalarına dair soruya şu cevabı verdi:

“Bize en aykırı fikri savunanın da dokunulmazlığını savunmak benim vazifeimdir, kadrolarımın vazifeidir. Ama şayet bir açık suç işleniyorsa, bir kamu düzenini yok edecek biçimde başkaldırı çağrıları yapılıyorsa, terör suçu işleniyorsa, kimi zaman bu teröristlere arabalarında silah taşıyan milletvekilleri söz hususu ise şunlar rastgele bir biçimde bu dokunulmazlık zırhı çevresinde yapılacak eylemler de değildir. Orada hukuk devleti kuralları neyi gerektirirse ona bakarız.”