Amerikan Yerlilerinin Kuzey Dakota Zaferi

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

ABD’nin Kuzey Dakota eyaletinde Amerikan yerli halkları, kutsal saydıkları topraklarını tehdit eden, Kuzey Dakota Petrol Boru Hattı’na karşı tarihi bir direnişle bir araya gelmişti.

Petrol boru hattının inşaası, Amerikan yerlilerinin kutsal toprakları ve mezarlıklarını da tehdit eden bir rota üzerinde olup Missouri Nehrinden iki defa geçiyordu.

Petrol hattında meydana gelebilecek olası bir sızıntı, hem bölgede yaşayan yerlilerin su kaynaklarına yönelik ciddi bir tehlike oluşturuyor hem de Kuzey Amerika’nın en uzun nehrinden yararlanan şehirlerde yaşayan 16 milyon insanı tehdit ediyordu.

YÜZLERCE KIZILDERİLİ TUTUKLANDI

Projeye karşı Standing Rock Sioux kabilesi ve çevrecilerin Nisan ayında başlattığı protestolar giderek büyümüş ve ülkenin her yerinden insanlar bölge halkına destek vermek için Dakota’ya gelerek direnişe katılmıştı.

Uzun süredir devam eden proje karşıtı gösteriler sonucu, polis ve direnişçiler arasında şiddetli çatışmalar yaşanmış ve ABD polisi yüzlerce Kızılderili’yi tutuklamıştı.

tarihi-direniste-buyuk-zafer_9042762_380_z11

Kuzay Dakota Valisi, yüzlerce çadır kuran göstericilere hafta başında sert kış koşullarını gerekçe göstererek bölgeyi terk etmeleri, aksi takdirde tutuklanacakları uyarısında bulunmuş ancak göstericiler direnmeye devam etmişti.

YENİ BİR ROTA BELİRLENECEK

ABD ordusu, önceki gün Kuzey Dakota eyaletindeki petrol boru hattı inşaatında yerliler ve çevreciler lehine karar vererek, boru hattının ordu kontrolündeki Oahe Gölü çevresinden geçirilmesine izin vermeyeceğini açıkladı. Böylece proje direnişçilerin büyük çabasıyla durduruldu ve yeni bir rota belirleneceği belirtildi.