Altın Koza ödülleri sahiplerini buldu

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

CVK Park Bosphorus Otel’de düzenlenen törende konuşan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, festivalin ilk kez 1969 yılında Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlendiğini belirterek, “Bu yıl yaşanan terör belasının ülkemizi derin acılara sevk etmesi sebebiyle Adana’da festival filmlerinin normal gösterim programlarını yaptık fakat ödül törenini bu tarihe ertelemiştik ve insanları yormamak için İstanbul’da yapmayı tercih ettik” dedi.

Antalya ve Adana film festivallerinin basın organlarında farklı değerlendirmelere tabi tutulduğunu dile getiren Sözlü, “Biz Türk sinemasını, olduğu gibi, evirmeden çevirmeden, onun kendi ortalamasında ve sinemaya da hizmet ederken oraya buraya sündürmeden, gerçekten Anadolu insanının, Türk sinemasının kendi değerler manzumesi içerisinde değerlendirilmesine çok özen gösteriyoruz. Tek amacımız kendi sanatçılarımıza hizmet ve hürmet etmek” diye konuştu.

Sözlü, festivalde ödül alan, almayan, Türk sinemasında emeği geçen ve sanata katkı sağlayan herkese teşekkür etti.

“Onur Ödülü” alan Sezen Cumhur Önal da ödül almaktan gurur duyduğunu söyleyerek, “Bu onuru rahmetli Fecri Ebcioğlu ile paylaşmak istiyorum çünkü onunla başlattık biz bunu. Çok önemli bir insandı, yazdığı şarkılarla önümüzü açtı ve ilk başarı ondan gelmiştir” dedi.

Radyoların Türkiye için önemine dikkati çeken Önal, “Evvela şarkılar denetimden geçerdi radyolarda, detone ve dekolte yarışı yoktu. Türkçe sadece radyo repertuarına girerdi” ifadesini kullandı.

Türk sinemasının “Bay Sinema” lakaplı yönetmeni Türker İnanoğlu ise Antalya ve Adana film festivallerinin Türk sinemasına büyük destek verdiğini belirterek, “Onur ödülüne layık görülmekten gurur duyuyorum. Festivalin devamı için nice uzun yıllar diliyorum” şeklinde konuştu.

Oyuncu Aytaç Arman da Altın Koza’da ödül almanın çok farklı bir heyecan olduğunu vurgulayarak, “Burada konuşmak kameraların karşısında oynamaya benzemiyor, her zaman şaşırıyor ve çok seviniyorum, beni onur ödülüne layık gören arkadaş ve hemşehrilerime çok teşekkür ediyorum” dedi.

Törene oyuncu Yusuf Sezgin ve Vildan Atasever ile Altın Koza Yönetim Kurulu Başkanı Halil Avşar ve sanat dünyasından birçok isim katıldı.

Programa katılan Türk sinemasının usta oyuncusu Türkan Şoray, festivalde kendi adına verilen “Türkan Şoray Umut Veren Genç Kadın Oyuncu” ödülünü “Nefesim Kesilene Kadar” filmindeki oyunculuğu ile ödüle layık görülen Ece Yüksel’e takdim etti.

– 22. Uluslararası Altın Koza Film Festivali ödülleri

Festival kapsamında düzenlenen Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması sonuçlarına göre en iyi film ödülünü “Abluka” filmi, Yılmaz Güney ödülünü “Kar Korsanları” filmi, Adana izleyici ödülünü “Abluka” filmi, en iyi yönetmen ödülünü “Sarmaşık” filmiyle Tolga Karaçelik, en iyi senaryo ödülünü “Ana Yurdu” filmiyle Senem Tüzen, en iyi kadın oyuncu ödülünü “Ana Yurdu”ndaki rolüyle Nihal Koldaş, en iyi erkek oyuncu ödülünü “Sarmaşık” filmindeki rolüyle Nadir Sarıbacak, en iyi müzik ödülünü “Kasap Havası” filmi müziğiyle Demircan Demir, en iyi görüntü yönetmeni ödülünü “Ana Yurdu” filmiyle Vedat Özdemir, “Kar Korsanları” filmiyle Türksoy Gölebeyi, en iyi sanat yönetmeni ödülünü “Abluka” filmiyle İsmail Durmaz, en iyi kurgu ödülünü “Abluka” filmiyle Osman Bayraktaroğlu, en iyi yardımcı kadın oyuncu ödülünü “Yarım” filmindeki rolüyle Hülya Böceklioğlu, en iyi yardımcı erkek oyuncu ödülünü “Eksik” filmindeki rolüyle Özgür Emre Yıldırım aldı.

SİYAD ve YÖN en iyi film ödülleri ise bu yıl “Ana Yurdu” filmine verildi.