Alternatif yeni yıl hediyesi “sağlık”

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Yeni senede “önce sıhhat” diyenler amacıyla, classic armağanlar dışında, kalp, tansiyon, diyabet ya da birtakım kanser türlerini amacıylae alan taramaların yapılabildiği check-up’lar, kaliteli cilt amacıyla bakım kürleri, lazer programları, spor seanslarını sahibi olan programlar seçenek armağanlar arasında konumunu alıyor.

Sağlık ve estetik programlarını sahibi olan sürprizler, günlük hayat karmaşasında şans yaratıp kendisine bakamayanlar amacıyla mühim bir şans olabiliyor.

Genel Cerrahi Eksperi Erkan Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kadınlarda en sık meme kanserinin görüldüğünü belirterek, erken tanı durumunda hastalığın tedavi edilebildiğini vurguladı. Her kadının, hiçbir şikayeti olmasa bile derli toplu Aralıklarla tarama yaptırması gerektiğinin altını çizen Öztürk, “20 ile 40 yaş arasında 2-3 senede bir doktor muayenesi öneriyoruz. Kadınlar, 40 yaşından sonra ise her sene doktor muayenesi ve mamografiyi derli toplu şeklinde yaptırmalı” dedi.

Muayene ardından riskli hastalara ultrasonografi, MR ve kalıtsal danışmanlık gibi ek tetkikler uygulanabildiğini dile getiren Öztürk, “Meme kanserinde erken tanı hayat kurtarır. Yeni senede, sıhhat dilerken, meme kanseri taramasını yaptırtmak da bir kadına ‘Benim amacıyla fazla kıymetlisin’ sözlerini tamamlayan mühim bir armağan olabilir” değerlendirmesini yaptı.

Üroloji Eksperi Prof. Dr. Bedreddin Seçkin de prostat kanserinin erkeklerde en sık görülen ikinci kanser türü olduğunu ifade ederek, kanser tanısı konan her üç erkekten birinin prostat kanserine yakalandığını bildirdi.

İleri yaşın bu hastalıkta en büyük risk olduğuna ilgi çeken Seçkin, “45 yaş altında seyrek görülürken, yaş geliştikçe karşılaşılma yüzdesi artmaya başlar. Babasında ve erkek kardeşinde prostat kanseri bulunanlarda riskin yükselmesi aile faktörüne işaret etmektedir. 45-50 yaşından itibaren, risk grubuna girenler ağırlıkta olmak üzere bütün erkekler senede bir prostat değerlendirmesi yaptırmalıdır” ikazında bulundu.

Seçkin, yeni senede tarama yaptırılmasına aracı olunmasının önemine işaret ederek, “Sevdiğinize, onun ne kadar kıymetli olduğunu hatırlatmak gerekir. Sağlığını önceleyerek, belki de erken tanıyla tedavi şansını yakalayabilmek sizin elinizde olabilir” diye konuştu.

-“Saçlarınızı umut tacirlerine emanet etmeyin”

“Dünya Saç Cerrahisi” diplomasına sahip 150 doktorden biri bulunan Dermatoloji Eksperi Dr. Ekrem Civaş, saçların yapısının ve sıklığının bireyin fiziksel görünümündeki etkisini vurgulayarak, kellik problemine saç ekme operasyonlarıyla çözüm bulunabildiğini söyledi.

Saç ekimi programsının yeni sene amacıyla eğlenceli bir armağan olma ihtimalini dile getiren Civaş, program amacıyla doğru adreslere başvurulması, tıp dışında yapılan hiçbir tedavi tekniğinin başarılı netice vermeyeceği ikazında bulundu. Civaş “İnternet sitelerinde ya da değişik mamüllerin satıldığı yerlerde saç çıkaracağı iddiasıyla bilimselliği kanıtlanmamış mamüller satılmaktadır. Buralardan uzak durulması gerekir” dedi.

-“Cildinizi güvenilir ellere teslim edin”

Türk Dermatoloji Derneği Genel Sekreteri Doç. Dr. Emel Erdal Çalıkoğlu da lazer ve fotoepilasyon (IPL) cihazları ile çoğu deri hastalığının tedavisinin yanı sıra estetik nedenle detaylı programların yapıldığını belirtti.

Lazer ve IPL cihazlarının, bilhassa epilasyon, cilt gençleştirme, damarsal lezyonların tedavilerinde, cilt lekeleri, çil, siğil, yara izleri, cilt çatlakları, akne, gül hastalığı, mavi-yeşil dövmelerin çıkarılması, vitiligo, sedef, atopik dermatit gibi hastalıkların tedavisinde uygulandığını açıklayan Çalıkoğlu, “Hekim kontrolünde yapılmayan lazer programları, bilhassa ciltte ileri dereceye kadar ulaşabilen yanık, kalıcı iz ve lekelenmelere yol açabilmektedir. Bu nedenle, yeni senede kendi cildinizi ya da sevdiğinizi güvenilir ellere teslim etmelisiniz” uyarısını yaptı.

Dermatoloji Eksperi Doç. Dr. Hakan Erbil de Botulinum toksin programsıyla, kasların kasılmasının yumuşatıldığını ve bu biçimde ciltte oldukça az kırışıklık oluştuğunu dile getirdi.

Bu biçimde ciltte fiziksel görünümdeki iyileşmenin dışında psikolojik yönden da olumlu neticeler alındığını kaydeden Erbil, “Yaşlanmayı ertelemek, yeni sene amacıyla şık bir armağan seçeneki olabilir” dedi.

-Doku enjeksiyonuyla “genç” kalmak olası

Plastik ve Estetik Cerrahi Eksperi Prof. Dr. Onur Erol da şahıstan alınan dokuyla cilt yenileme tekniği yardımıyla oldukça genç bir cilde sahip olunabildiğini söyledi.

Cilt dokularının 20’li yaşlardan itibaren erimeye başladığını izah eden Erol, zaman amacıylade ciltte sarkmalar oluştuğunu ve hatların bozulduğunu dile getirdi. Erol, “Eriyen dokulara bireyin kendi vücudundan alınan yağ dokuları zenginleştirerek cildine enjekte ediliyor. Bu biçimde, beden bu dokuları problemsiz kabul ediyor. Yeni senede yaş alırken aynı vakitte genç kalmak olası” diye konuştu.

Fitness ve beden geliştirme antrenörü Orhan Tezişçi ise dilenen formda bedene sahip olabilmenin, sıhhatli, kalıcı, risksiz ve ekonomik yolunun egzersiz ve sıhhatli beslenmeyle olası olduğunu vurguladı.