Alerjilere Doğal Çözümler

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Bahar mevsimiyle birlikte gelen tek şey güneş, ısınan hava ve yüzümüzü okşayan hafif meltemler değil ne yazık ki. Bu mevsimle birlikte alerjiler de tırmanışa geçiyor. Çoğu hafif olmakla birlikte, kendini burun akması, gözlerin sulanması ve kızarması gibi zararsız; ama sinir bozucu belirtilerle gösteriyor. Alerjiye neden olan yaygın etkenleri bilir, onlardan kaçınır ve bu basit çözümleri uygularsanız, bahardan anılarınızda kalan alerjiler değil; ılık bahar güneşi ve sakin bahar rüzgârları olacaktır.

Alerjik tepkileri tetikleyen etkenler

Toz akarı/pupa

Bu mikroskobik böcekler ev tozunun biriktiği yerlerde yaşar ve ölü deri hücreleriyle beslenir. Yatak, halı, kumaş ve tüylü oyuncaklar etrafında yaşar.

Küf

Bu küf mantarları ılık, nemli ve karanlık ortamlarda yaşar. Bodrum katları gibi nemli yerlerde görülebilir.

Evcil hayvanlar

Evcil bir hayvan kendini yaladığında ve tükürüğü kuruduğunda ‘hayvan kepeği’ denilen protein parçacıkları havaya yayılır.

Alerjiye uygulanabilecek çözümler

Ev tozu akarlarının yatağınıza girmesini önlemek için “hipoalerjenik” olarak satılan özel 1 mikron veya lateks yastık ve yatak kılıflarını kullanın. Bu kılıflar, çarşaf gibi sarmamalı, fermuarlı olmalı.

Perde, panjur ve havalandırma filtreleri dâhil olmak üzere haftada en az bir kere toz alın, silin ve süpürün. Mümkün olduğunda, en küçük tozları ve kedi-köpek kepeklerini bile toplayan HEPA filtresi (çok hassas hava filtresi) kullanın. Bu filtreyi yılda dört kere değiştirin.

Evinize hava temizleyici bitkiler için yer açın. Ficus ağacı, yılan bitkisi ve gerber gibi bitkiler karbon monoksit, formaldehit ve diğer iç mekân hava kirletici maddeleri filtreleyerek havanızın temizlenmesine yardımcı olur. Bitkilerinizi aldığınız mağazaya farklı öneriler için danışın.

Eğer şiddetli alerjileriniz varsa evinizde halı yerine ahşap döşeme kullanmayı denemelisiniz.
Alerjik tepkileri, yani semptomları ortadan kaldıran, reçeteli ya da reçetesiz olarak satılan çeşitli ilaçlar da bulunmaktadır. Elbette ki alerjik tepkileriniz ilaçla çözülebilecek boyutlara gelmeden önce önlem alarak sorunu çözmeye çalışmak en etkin yollardan biridir.