‘Albay sayısını ideal orana düşüreceğiz’

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen, Askerlik Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı üstünde milletvekillerinin sorularını cevapladı.

“Albayların çok emeklilik ikramiyesi ödenerek emekliye sevk edilmesiyle” alakalı madde üstündeki soruları cevaplayan Yılmaz, uygulanan düzenlemeyle, kadrosuzluktan emekliye hak kazanmış albaylara, arzuları durumunda bir defaya mahsus olmak üzere ek emeklilik ikramiyesi ödenerek Türk Silahlı Kuvvetleri’nden ayrılma olanağı getirildiğini söyledi.

Yılmaz, bu kapsamda, 30 Ağustos 2016 tarihi itibarıyla, 1986 neşetli 30. hizmet zamanını tamamlayacak albaylara, emekliye ayrılması durumunda, alacağı ikramiyenin 5,5 katı bulunan19 bin TL, 1987 neşetli 29. hizmet zamanını tamamlayacak albaylara 11 katı, 38 bin TL, 1988 neşetli 28. hizmet zamanını tamamlayacak albaylara da 16 katı, 57 bin TL ikramiye ödeneceğini ve bu albayların kadrosuzluktan emekliye sevk edileceğini söyledi.

İsmet Yılmaz, tüm albayların emekli olmaları durumunda bunun bütçeye getireceği yükün 50 milyon TL olacağını belirtti.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nde halen 6 bin 102 albayın vazife yaptığını bildiren Yılmaz, bu sayının toplam personel adedinin yüzde 16’sına tekabül ettiğini bildirdi. İdeal oranın yüzde 8 olduğuna işaret eden Yılmaz, “Gerek birliklerin birleştirilmesi lüzum Silahlı Kuvvetler’deki reform gerçekleştiğinde, albay adetlerini en uygun bulunan sayıya düşüreceğiz. Bunun üstündeki çalışma devam ediyor. 2017 seneındaki Yüksek Askeri Şura’da bununla alakalı karar alınacak” diye konuştu.

“800 yarbay, albay rütbesine gelecek”

İsmet Yılmaz, “Bin albayın emekli olmasıyla zafiyet olmayacak mı?” sorusuna cevap verirken, “Bu sene, 23 senelik deneyime sahip aşağı yukarı 800 yarbay, albay rütbesine gelecek, bundan dolayı hizmette bir aksama olmaz” dedi. Yılmaz, oldukça evvel uygulanan bir ankette, albayların yarısının emekli olabileceği tarafında görüş bildirdiğini söyledi.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nde aşağı yukarı 40 bine yakın subay olduğunu hatırlatan Yılmaz, “Dolayısıyla, bin subayımızın eksik olması Silahlı Kuvvetlerimiz’in emniyet planlamasında bir zafiyet doğurmayacaktır” diye konuştu.

Milli Savunma Bakanı Yılmaz, TSK’nın ülkenin göz bebeği, her kurumun ve partinin de ortak sayısal değeri olduğunu vurgulayarak, “Ordu her bireyin ordusudur. DEAŞ Irak’a girdiyse, Lübnan’a saldırdıysa, Suudi Arabistan’a saldırdıysa ama Türkiye sınırında durduysa, bu Türkiye’nin gücünden dolayıdır” sözlerini sarf etti. Yılmaz, terörle mücadele konusu ile alakalı operasyonlara katılan Silahlı Kuvvetler mensuplarına ek bir ödeme yapılmadığını söyledi.

‘Kartların üstündeki program TÜBİTAK tarafından yapılmıştır”

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürü Ahmet Sarıcan da milletvekillerinin sorularına cevap verdi. Sarıcan, “10 sene geçerli olacak yeni kimlik kartları tek renk olacak. Birey talep ederse kartta dini bilgi kapasitesi yer alacak ama bu da kimlikte olmayacak, çipte olacak” dedi.

Tasarının görüşmeleri maddeler üstünden sürüyor.