Bursa’da Akademisyenlere Soruşturma Açıldı

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

“Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi”nin duyurduğu bildiride imzası tespit edilen, Kocaeli’de 15, Bursa’da 3 akademisyen gözaltına alındı, İstanbul Anadolu ile Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılıkları, inisiyatif üyeleri ile alakalı tahkîkat başlattı.

Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığının, “Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Türkiye Büyük Millet Meclisini, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ve devletin yargı organlarını alenen aşağılamak” ile “terör teşkilatı propagandası yapmak” suçları kapsamında yürüttüğü tahkîkat doğrultusunda, bildiriye imza atan Kocaeli Üniversitesindeki (KOÜ) 21 akademisyen ile alakalı gözaltı kararı alındı.

Polis ekipleri, 15 akademisyeni gözaltına aldı, başka akademisyenlerle alakalı işlemlerin sürdüğü öğrenildi.

Bursa Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü tahkîkat kapsamında da Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Acil Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şule Akköse Aydın, Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gökhan Yavuz Demir ve aynı fakültede Araştırma Görevlisi Aylin Çakı ile alakalı gözaltı kararı çıkarıldı.

Aydın, Demir ve Çakı, Bursa Güvenlik Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekiplerince UÜ Görükle Yerleşkesi’nde gözaltına alındı.

– İstanbul’da 123 akademisyene tahkîkat

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı Örgütlü, Kaçakçılık ve Ekonomik Suçlar Soruşturma Bürosu, bildiride imzaları varbulunduğu gerekçesiyle savcılığın yargı alanındaki üniversitelerde vazife yapan 82 akademisyen ile alakalı resen tahkîkat açtı.

Soruşturmanın, Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 301. maddesinde yer alan, “Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Türkiye Büyük Millet Meclisini, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ve devletin yargı organlarını alenen aşağılamak”, 216. maddesindeki “halkı kin ve düşmanlığa tahrik ya da aşağılama” suçu ile Terörle Mücadele Kanunu’nun (TMK) 7. maddesindeki “terör teşkilatı propagandası yapmak” suçlarından yürütüleceği öğrenildi.

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığınca da inisiyatif üyeleri ile alakalı ”terör teşkilatı propagandası yapmak” suçundan tahkîkat başlatıldı.

Başsavcılıktan uygulanan yazılı açıklamada, ”Devletimizin Güneydoğu’da sürdürmekte bulunduğu teröre karşı mücadelesini ‘katliam ve kıyım’ şeklinde nitelendiren bildiriyi imzalayan bir takım akademisyenden, Bakırköy adli yargı sınırlarında tespit edilen üniversitelerde vazife yapmakta olanlar ile alakalı terör teşkilatı propagandası suçundan tahkîkat başlatılmıştır” ifadesine yer verildi.

Soruşturma kapsamında Bakırköy adli yargı sınırlarında bildiriye imza atan 41 akademisyen varbulunduğu öğrenildi.

– Bolu’da 3 akademisyenin evinde arama

Bolu’da bildiride imzaları tespit edilen Abant İzzet Baysal Üniversitesinde (AİBÜ) vazifeli Prof. Dr. Barış Kılıçbay, Doç. Dr. Selime Güzelsarı ile Dr. Ülkü Güney’in ikametgahlarında arama yapıldı.

Polis ekiplerince şehir merkezinde ikamet eden Kılıçbay ile lojmanlarda kalan iki akademisyenin bilgisayarlarının imajlarının alındığı öğrenildi.

Akademisyenler ile alakalı şimdilik gözaltı kararı bulunmadığı bildirildi.

“Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi” adıyla bin 128 akademisyenin imzaladığı bildiride emniyet güçlerinin terörle mücadele çalışmaları ve sokağa çıkma yasakları bahane edilerek, “kasıtlı ve sistemli kıyım yapıldığı” öne sürülmüştü.