Akademisyenler için teşvik ödemeleri yarın başlayacak

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Yükseköğretim Kurulunun (YÖK) bilim, teknoloji ve sanata katkı sağlayıcı nitelikte proje, araştırma, yayın yapan akademisyenleri desteklemek için bu yıl ilk kez verdiği, “Akademik Teşvik” ödemeleri yarından itibaren başlayacak.

YÖK yetkililerinden alınan bilgiye göre, 2015 faaliyetleri esas alınarak, bu yıl ilk kez verilecek teşvik ödemeleri yarından itibaren başlayacak.

Ödemeler, her yıl için, bir önceki sene esas alınmak suretiyle hesaplanan puan üzerinden, 15 Şubat’tan itibaren 12 ay süreyle, her ayın 15’inde yapılacak. Öğretim elemanı sayısı binin üzerindeki üniversiteler, incelemeleri tamamlamada güçlük çektiğinden bu üniversitelerde görev yapan akademisyenler 15 Mart’tan itibaren geriye dönük tüm ödemelerini alacak.

Bilimsel çalışmalarıyla 30 ve üzerinde puan alan 35 bin akademisyene ödeme yapılacak. Bu akademisyenlerin, 150’si 100 tam puan aldı. Bu kişilere, aylık 800 lira ödeme yapılacak.

En az puana, yani 30 puana sahip akademisyenlere ise unvanına göre aylık 150 ila 240 lira ödenecek.

Çalışmaların uygunluğunu komisyon inceledi

Akademik Teşvik Ödeneği almak isteyen akademisyenler, 1-15 Ocak’ta, kadrolarının bulunduğu yükseköğretim kurumunlarına başvurularını gerçekleştirdi. Ön inceleme sonrası komisyonlar teşvik kapsamına alınacak çalışmaları belirledi.

Ödemeler kapsamında, akademisyenlerin her bir faaliyet türünden topladığı puan 30’u, akademik teşvik puanı ise 100’ü geçmeyecek şekilde hesaplandı. Bu çerçevede en fazla puan, Dünya Bankası ve Avrupa Birliği, Avrupa Konseyi destekli projeler, alanında uluslararası yayımlanan araştırma kitapları, alanında ulusal ve uluslararası patent ile TÜBA ve TÜBİTAK’tan verilen ödüller için alındı.Teşvik ödeneğinin alınabilmesi için en az 30 puan gerekiyor.