‘Akademik özgürlük tehdit aracı olamaz’

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Üniversitelerarası Kurul Başkanlığından, “Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi”nin yayınladığı bildiriye ilişkin, akademik özgürlüğün, bir ülkenin varlığını tehdit aracı şeklinde istismar edilemeyeceği bildirildi.

Başkanlığını Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer’in yaptığı Üniversitelerarası Kurul Başkanlığından uygulanan yazılı açıklamada, kendilerini “bu ülkenin akademisyen ve araştırmacıları” şeklinde tarifleyen bir takım öğretim elemanının duyurduğu bildiride, “Türkiye Cumhuriyeti Devletini, vatandaşlarını açlığa ve susuzluğa mahkum etmekle, yerleşim yerlerine ağır silahlarla saldırmakla, anayasal ve uluslararası hukuku ihlal etmekle, taammüden kıyım ve katliam uygulamakla” suçladığı belirtildi.

Bildirinin, yalnızca imzalayan bir takım öğretim elemanın kanaatini ifade etmekte olup Türk yükseköğretim sisteminde çalışmakta bulunan 150 binden çok akademisyenin görüşlerini katiyen temsil etmediği vurgulanan açıklamada, bunlar kaydedildi:

“Akademik özgürlük, bir ülkenin varlığını, güvenliğini ve bekasını tehdit etmenin aracı şeklinde istismar edilemez. Akademik özgürlüklere saygı duyan hiçbir demokratik ülke ayrılıkçı teröre desteği ve kendi güvenliğine saldırıyı yasal göremez. Üniversitelerarası Kurul şeklinde milletimize karşı bulunan borcumuzun ödenemez bulunduğu bilinci içerisinde, ülkemizin bilim ve teknoloji üretimine katkı uygulamak ve yükseköğretim vermekle görevli üniversitelerimizin çalışmalarına kararlılıkla devam edeceğini, her türlü tehdidi büyük bir özgüven içerisinde bertaraf edecek güçte bulunduğunu ifade etmek isteriz.”