AB Komisyonu’ndan vizesiz Avrupa için yeşil ışık

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, geriye kalan şartların yerine getirilmesi durumunda Türk vatandaşları için vizelerin en geç haziran ayı sonunda kaldırılmasını isteyen bir tavsiye kararı aldı.

AB Komisyonu, Türkiye ile Birlik arasında Vize Serbestisi Diyaloğu kapsamında yol haritasının uygulanmasına ilişkin üçüncü raporunu açıkladı. Raporda, Türkiye’nin vize serbestisi için 72 kriterden 67’sini yerine getirdiği belirtilerek, Türk vatandaşları için vizelerin haziran sonunda kaldırılmasını öngören tavsiye kararına yer verildi.

Eksiklikler arasında, parmak izi bilgisinin de yer aldığı biyometrik pasaportların çıkarılması, Geri Kabul Anlaşması’nın 1 Haziran itibariyle uygulanmasına başlanması, terörle mücadele kanununun temel haklara dikkat edilerek ve terör tanımı daraltılarak AB’ye uygun bir şekilde düzenlenmesi istendi. Bunlara ek olarak, kişisel bilgilerin koruması kanununun AB standartlarına getirilmesi, Avrupa polis teşkilatı Europol’le operasyonel iş birliğine gidilmesi, AB üyesi ülkelerle hukuk alanında etkin bir iş birliği yapılması ve yolsuzlukla mücadelede adımlar atılması yapılacaklar arasında sıralandı. Bunların vizesiz seyahat için şart olduğu ve aciliyet arz ettiği belirtildi.

Ara formül olarak, Türkiye’nin pasaport sahibinin fotoğrafı ile parmak izi bilgisinin yer alacağı kısa süreli pasaportlar düzenleyebileceği, Ekim 2016 itibariyle de tüm güvenlik özellikleriyle AB standartlarında pasaport çıkarılacağı kaydedildi. Biyometrik pasaportun yanı sıra haziran sonuna kadar yerine getirilemeyecek diğer bir kriterinin de Geri Kabul Anlaşması’nın uygulanması olacağı ifade edildi.

“Türkiye aynı hızla devam ederse kalan şartları yerine getirebilir”

Karara dair açıklama, AB Komisyonu’nun Birinci Başkan Yardımcısı Frans Timmermans ile AB Komisyonu’nun Göç, İçişleri ve Vatandaşlıktan Sorumlu Üyesi Dimitris Avramopoulos tarafından yapıldı. Bu adımla, AB Komisyonu’nun, tavsiye kararının arkasında güçlü bir şekilde durduğu mesajını verdiği belirtiliyor.

Timmermans, açıklamasında, Türkiye’nin vize serbestisi şatlarını yerine getirmede çok etkileyici ilerleme gösterdiğini belirterek, “Ama hala acil olarak yapılacak işler var. Ama Türkiye yaptığı ilerlemeye aynı hızla devam ederse geriye kalan şartları yerine getirebilir.” dedi.

Timmermans, Türkiye’nin yıl sonuna kadar pasaportları güncelleyerek biyometrik standartlara uygun hale getirmesi gerektiğini, pasaportlarda bu standartlar uygulanana kadar, Türk vatandaşlarının vizesiz seyahat edemeyeceğini kaydetti.

Avramopoulos ise 18 Mart’tan itibaren Türk yetkililerin çok etkileyici bir ilerleme kaydettiğini belirterek, “Türkiye’nin tüm şartları karşılayacağına dair taahhüdünü yerine getireceğine inanıyoruz. Komisyon bu çerçevede Türkiye’nin vizeden muaf ülkeler listesine girmesi teklifini sunmaya karar verdi.” diye konuştu.

Türkiye’nin yanı sıra Kosova için de vize serbestisine dönük tavsiye kararı alındı.

Kabul süreci

AB Komisyonu’nun tavsiye niteliğindeki kararı, Avrupa Parlamentosu (AP) ve AB Konseyi’nin onayının ardından uygulamaya girecek. Bunun için tavsiye kararı, önce AP Sivil Özgürlükler, Adalet ve İçişleri Komitesi’nde ele alınacak. Değişiklik önergelerinin ardından karar, AP Genel Kurulu’nun onayına sunulacak. Oylamada, kabul için salt çoğunluk yeterli olacak.

Olası değişikliklerle kabulün ardından karar, AB Konseyi’ne gönderilecek. AB Adalet ve İçişleri Konseyi’ndeki oylamada ise çifte nitelikli çoğunluk esas alınacak. Çifte nitelikli çoğunlukta oylamaya katılan üyelerin yüzde 55’inin kabul oyu vermesi gerekiyor. Mevcut durumda en az 16’sının onayı aranacak. Ancak kabul oyu veren ülkelerin toplam nüfusunun oylamaya katılan ülkelerin nüfusunun yüzde 65’ini oluşturması şart.

Eğer burada da beklendiği gibi vize serbestisi onaylanırsa, karar AB Resmi Gazetesi’nde yayımlanarak yürürlüğe girmiş olacak.

Schengen üyesi ülkeler

Eğer vizeler kalkarsa Türk vatandaşları, haziran ayı sonu gibi Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İsviçre, İtalya, İzlanda, Letonya, Liechtenstein, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya ve Yunanistan’a giderken vize almaya ihtiyaç duymayacak.

Bunlara ek olarak, şehir devletleri olan Monako, San Marino ve Vatikan’a da gidilebilecek. Türk vatandaşları turistlik ve ziyaret amaçlı seyahatlerinde bu ülkelerde 180 gün içinde en fazla 90 güne kadar kalabilecek.

Schengen üyesi olmadıkları için İngiltere ve İrlanda’nın vize uygulaması sürecek.  AA