90. Yılda Türkiye-Şili Sergisi Yapıldı

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 8. Büyükelçiler Konferansı kapsamında Türkiye’de tespit edilen Şili Dışişleri Bakanı Munoz ile “Türkiye-Şili Diplomatik İlişkilerin 90. Yıl Sergisi”nin açılışını yaptı.

Bakan Çavuşoğlu, Dışişleri Bakanlığındaki serginin açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye ve Şili’nin diplomatik ilişkilerinde 90’ıncı senenin kutlanması vesilesiyle sene vakitsince çoğu ortak faaliyetin gerçekleştirileceğini söyledi.

İkili ilişkilere dair çoğu belge fotoğrafın yer aldığı serginin, karşılıklı dostluğun mühim bir nişanı olduğunu altını çizen Çavuşoğlu, “Benim amacıyla sergide yer alan en mühim belge iki ülke arasında 30 Ocak 1926 senesinde imzalanan Dostluk Anlaşması’nı gösteren belgedir. Bu uyuşma ile, Şili genç Türkiye Cumhuriyeti’ni tanıyan ilk Latin Amerika ülkesi olmuştur” dedi.

Çavuşoğlu’nun sonrasında söz alan Şili Dışişleri Bakanı Munoz, çift ilişkilerde geride kalan 90 senenin, kendisinin Şili’nin başkenti Santiago’dan Ankara’ya tespit edilen uzun uzaklığı katettiğine değen bir vakit olduğunu söyledi.

Sergide yer alan fotoğraf ve belgelerin, 90 sene vakitsince iki ülke ilişkilerinde elde edilen kazanımları göz önüne serdiğine ilgi çeken Munoz, “Gelecek 90 sene vakitsince neler yapacağımızı düşünerek oldukça fazla yeni ismim atabiliriz” dedi.

Türkiye profesyonel liginde Şilili futbolcuların oynadığını ve Türk dizilerinin Şili’de fazla ünlü olduğunu bildiren Munoz, “Sadece hükümetler arasında değil insanlar arasında da bir bağ kuruyoruz” dedi.

Açılış konuşmalarının sonrasında, Çavuşoğlu ve Munoz, davetlilerle sergiyi gezdi.