FETÖ Soruşturmasında 70 Sanık Davada

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Mersin odaklı 19 ilde “Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanmasına (FETÖ/PDY)” yönelik operasyonun sonrasında yürütülen tahkîkat kapsamında görülen davada 70 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Mersin 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davada, diğer bir davadan tutuklu tespit edilen gazeteci Mehmet Baransu ve eski Mersin Güvenlik Müdür Yardımcısı Anadolu Atayün’ün de varbulunduğu sanıkların bir kısmı, avukatlar ve birtakım müştekiler duruşma salonunda hazır bulundu.

Davanın üçüncü celsesine, 13 Ocak’ta başlanmasına rağmen, savunma avukatları ve mahkeme kurulu arasında yaşanan usul tartışmaları sebebiyle iki gün süresince ertelenen duruşma, üçüncü günde de benzer tartışmalar ile birlikte devam etti.

Sanık avukatlarının bir kısmı, halen delilleri göremediklerini öne sürerek, müvekkillerinin savunma yapmayacağı tarafında itirazlarını sürdürünce, mahkeme kurulu, hazır tespit edilen sanıklardan savunmalarını yapmalarını istedi. Bu sırada birtakım müştekiler ve onların avukatlarıyla tartışan Atayün, mahkeme diğernı tarafından salondan çıkarıldı.

Sanıklar yalnızca üçü ifade vereceğini belirtirken, diğer sanıklar savunmalarını yapmayacaklarını yineledi.

İfadelerin alınma adımında mahkeme kurulu tarafından oldukça evvel alınan saklılık kararı uyarınca oturumun “kapalı” biçimde devam etmesi tarafında ara karar alınarak, izleyiciler ve basın mensupları salondan çıkarıldı.

Savunmaların sonrasında mahkeme kurulu, duruşmanın 18 Ocak’ta devam etmesine karar verdi.

FETÖ/PDY davası

Mersin 2. Ağır Ceza Mahkemesinde 2 Eylül’de görülmeye başlanan FETÖ/PDY davasının duruşmaları, duruşma salonunun fiziksel koşullarının yetersizliği sebebiyle 5 güne bölünmüştü. 3 Eylül’de görülen ikinci celsede 66 sanıktan tutuklu yargılanan eski Mersin Güvenlik Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Suat Dağlı, güven personelleri Ahmet Şanverdi, Bekir Kaymakcıoğlu, Erdem Kanmaz ve Hüseyin Avcı ile ilgili tahliye kararı verilmişti.

Mahkeme kurulu, 13 Ekim’de görülen duruşmada yayın yasağı kararı almış, 14,15 ve 16 Ekim tarihlerindeki duruşmalarda ise sanıklardan yalnızca ikisi ifade vermiş, gazeteci Mehmet Baransu’nun da aralarında bulunduğu diğer sanıklar oldukça geniş savunma yapabilmek amacıyla vakit isteyince, duruşma ertelenmişti.

Davadaki sanık sayısı, diğer bir dosyanın oldukça bu davayla birleştirilmesiyle 66’dan, 70’e yükselmişti.