40 bin kuşa “kimlik kartı” takıldı

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 2011 yılından itibaren kuş halkalama çalışmalarının bakanlığı koordinasyonunda gerçekleştirildiğini ifade ederek, “Kuşların kimlik kartı, halkalardır. 2013 ve 2014 yıllarında 39 bin 898 kuş halkalandı” dedi.

Önceki yıllarda bağımsız olarak farklı üniversiteler ve sivil toplum kuruluşları tarafından yürütülen halkalama çalışmaları, bu faaliyetlerin daha ileri aşamalara taşınabilmesi, eksikliklerinin giderilerek ihtiyaçlarının karşılanması ve yaygınlaştırılması maksadıyla, 2011 yılından itibaren Orman ve Su İşleri Bakanlığının koordinasyonunda gerçekleştiriliyor.

Bu kapsamda 2014 yılında uygulamaya konulan “Halkalama Lisansı Verilmesi ile Ulusal Halkalama Komisyonu ve Halkalama İstasyonları Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönerge” doğrultusunda ülke genelinde Iğdır ve Samsun’da 2 istasyonda kuş halkalama çalışmaları yapılıyor.

Bakan Eroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’de 476 kuş türünün yaşadığını ifade etti.

Kuşların kimlik kartının halkalar olduğunu vurgulayan Eroğlu, “2013 ve 2014 yıllarında 39 bin 898 kuş halkalandı. Ülke genelinde kuş halkalama çalışmalarının yapıldığı mevcut istasyon sayısını 15’e çıkarmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

– Türkiye pek çok kuş türü için anahtar ülke konumunda

Bakan Eroğlu, turnaların hem ürediği hem de kışladığı nadir ülkelerden biri olan Türkiye’nin, coğrafi konumu itibarıyla pek çok kuş türü için anahtar ülke konumunda bulunduğuna dikkati çekti.

Dünyada 15 türü bulunan turnalardan “yaygın turna” ve “telli Turna”ya Türkiye’de de rastlanıldığını belirten Eroğlu, bunlardan “Anadolu dağ turnası”nın yaklaşık 20 çiftinin Türkiye’de ürediğinin bilindiğini ifade etti.

Bakan Veysel Eroğlu, şöyle konuştu:

“Hayata geçirdiğimiz bu projeyle sayıları her geçen gün azalan turnaların ülkemizdeki nüfusunun ve yaşam alanlarının korunması maksadıyla yönetim araçlarını, koşullarını geliştirmeyi hedefliyoruz. Bu çerçevede Sivas, Erzurum, Erzincan, Muş, Van, Samsun, Adıyaman ve Bolu illerinde ürediği bilinen ve nesli tehlike altında olan bu türün korunması ve izlenmesi için turnalara uydu vericiler takarak, turnaların kışlama ve üreme alanlarını tespit etmeyi planlıyoruz.”

– Diğer kuş türleri için model olacak

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından 2014 yılı içerisinde başlatılan Ulusal Turna Eylem Planı kapsamında ilgili kurum, kuruluş ve yabancı uzmanlarla da işbirliği yapılarak belirlenen alanlarda turnaların sayım çalışmalarının devam ettiğini dile getiren Eroğlu, “Birçok ilde uğur, bereket, refah ve bolluğun simgesi olarak kabul edilen, büyük önem verilen bir kuş olan turnanın korunmasını hedefleyen bu çalışma, sayıları Türkiye’de hızla azalan veya nesilleri dünya çapında tehdit ve tehlike altında olan diğer kuş türleri için de model olacaktır” şeklinde konuştu.

– Turnalar, uydu vericileri ve halkalama yöntemi ile kayıt altına alınıyor

Bakanlık tarafından turnaların uydu vericileriyle takip altına alınması için 2015 yılında gerçekleştirilen sayım çalışmalarının tamamlandığını aktaran Eroğlu, sayım çalışmalarının ardından 6 turnaya uydu vericisi takıldığını ve toplam 21 turnanın da halkalandığını kaydetti.

Veysel Eroğlu, bol yağışlı geçen bir yılın ardından artış gösteren sazlık alanlara bağlı olarak, turnaların üremesinde de bu yıl için bir artış gözlediklerini ifade ederek, 2014 yılında ise Sivas’ta bulunan “Anadolu dağ turnaları”ndan 8 turnanın halkalandığını, 3 turnaya uydu, 1 turnaya da radyo vericisi takıldığını anlattı.