2015 KYK kredi ve burs başvuruları başladı

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Üniversiteye başlayan öğrenciler 2015-2016 eğitim yılı için KYK kredi ve burs başvuruları için kyk.gov.tr adresinden bir açıklama yapıldı. Peki kredi ve burs başvuruları nasıl  yapılacak?

2015 KYK kredi ve burs başvuruları başladı

KYK tarafından üniversite öğrencilerine verilecek kredi ve burs başvurularının süresi, 4 Kasım’da sona erecek

Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumunca (KYK) üniversite öğrencilerine verilecek kredi ve burs başvuruları başladı.

Öğrenciler KYK burs ve kredi başvurularının başlamasını heyecanla bekleyiş sona erdi. Peki KYK burs ve kredi başvuruları için neler yapılması gerekiyor. Burs ve kredi başvurusu nasıl yapılır? İşte detaylar…

2015-2016 öğretim yılında yurt içinde okuyan ön lisans, lisans, özel yetenek, master, doktora, ek kontenjan öğrencileri, burs ve kredi için “http://kyknet.gsb.gov.tr/” adresinden başvuruda bulunabilecek. Başvurular, 4 Kasım’da saat 23.59’da sona erecek.

Burs veya öğrenim kredisi başvurusunda bulunan öğrencilerin beyanlarının doğruluğu, KYK tarafından kamu kurum ve kuruluşlar nezdinde araştırılacak. Beyanların doğru olmadığının belirlenmesi halinde burs veya öğrenim kredisi hakkı iptal edilecek.

Devlet kurumlarından gelen bilgiler doğrultusunda burs ve kredi kazananlara Ocak 2016’dan itibaren ödeme yapılacak.

Lisans öğrencilerine aylık 330, yüksek lisans öğrencilerine aylık 660, doktora öğrencilerine ise aylık 990 lira kredi veya burs ödemesi yapılıyor. Ayrıca başarılı öğrencileri teşvik amacıyla ÖSYM sınavında her puan türünde ilk 100’e giren öğrenciye ve amatör spor dallarında milli olmuş öğrencilere de 990 lira veriliyor.

Üniversitelere kayıtlarını gerçekleştiren öğrenciler şimdi ise öğrenim kredisi, katkı kredisi, öğrenim bursu, katkı bursu ve üniversitelerinin bulunduğu illerde yurt başvuruları başladı.

Öğrenciler resmi site üzerinen kredi ve burs başvurusu yapabilirler. Gençlik ve Spor Bakanlığı üniversite öğrencilerine KYK tarafından verilecek kredi- burs için başvurularının Ekim ayında alınacağını açıklanmıştı. Burs-kredi almaya hak kazanan öğrencilere ödemeler ise 2016 yılı Ocak ayında yapılacak.

Başvuru takvimi

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, KYK yurtlarına başvuruların başladığı hatırlatarak, kredi-burs başvurularına ilişkin şu bilgilerine yer verildi:

“Üniversite öğrencileri için burs ve kredi müracaatları Ekim ayında başlayacak olup 11 devlet kurumundan gelen bilgiler doğrultusunda Burs/Kredi kazananlara 2016 Ocak ayından itibaren ödemeler yapılacaktır. Burs ve kredi takvimine ilişkin ayrıntılar ilerleyen dönemde www.kyk.gov.tr internet adresinden ve @GSBYurtkur sosyal medya hesabından da yayınlanacaktır.”

Ne kadar ödenecek?

Bakanlıktan verilen bilgiye göre 2015 yılı itibarıyla 1.002.222’si öğrenim kredisi, 373.548 ‘si burs olmak üzere toplam 1.375.770 öğrenci bu imkandan yararlanıyor. Lisans öğrencilerine aylık 330 TL, yüksek lisans öğrencilerine aylık 660 TL, doktora öğrencileri ise aylık 990 TL kredi veya burs ödemesi yapılıyor. Ayrıca başarılı öğrencileri teşvik etmek amacıyla ÖSYM sınavında her puan türünde ilk 100’e giren öğrenciye ve amatör spor dallarında milli olmuş öğrencilere 990 TL veriliyor.

İşe başlayamayan öğrenciler borcunu erteletebiliyor

Öğrenciler aldıkları kredi-burs miktarını üniversiteyi bitirdikten 2 yıl sonra geri ödenmeye başlıyor. İşe başlayamayan öğrenciler borcunu erteletebiliyor.

Beslenme yardımı ne kadar?

Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK), öğrencilere barınma, kredi ve burs imkânının yanı sıra beslenme yardımı da yapıyor. KYK yurtlarında kalan öğrenciler ayda 240 lira beslenme yardımı alıyor.