200 DAİŞ Üyesi Öldürüldü

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

ABD öncülüğündeki koalisyonun DAİŞ’e karşı yürüttüğü Doğal Kararlılık Operasyonu Sözcüsü Albay Steve Warren, Türkiye’nin DAİŞ’in sınır ötesindeki sığınaklarını ve mevzilerini vurduğu top ve tank atışlarının fazla tesirli olduğunu, Türkiye ile koordinasyonu çoğaltmak amacıyla çalıştıklarını bildirdi.

Albay Warren, Bağdat’tan telekonferans yolu ile bağlantı yaparak ABD Dışişleri Bakanlığı’nda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Warren, Türkiye’nin top ve tank atışları neticesi 200’e yakın DAİŞ mensubunun tesirsiz duruma getirildiğinin hatırlatılarak, bunun DAİŞ karşıtı operasyonları destekleyip desteklemediğinin sorulması üstüne, “Türkiye’nin Menbic cebinde fazla tesirli top atışları yaptığını gördük. Bu bölümde gerçekleştirdikleri topçu ateşiyle alakalı koordinasyonumuzu güçlendirmek amacıyla Türkiye ile çalışmaya devam ediyoruz” dedi.

Warren, bu atışların DAİŞ karşıtı koalisyonun şemsiyesi altında yapıldığını belirterek, “Ama tekrar de koordinasyon üstünde çalışmamız gerek” diye konuştu. “Nasıl bir koordinasyon” sorusu üstüne ise Warren, “Tam şeklinde nereyi vuracaklarını vurmadan evvel bilmek istiyoruz” yanıtını verdi.

“Türkiye’nin bir gereksinimi karşıladığını” dile getiren Warren, bölümde havanın problemlu olması sebebiyle hava desteği sağlama konusu ile alakalı problem yaşadıklarını, Türkiye’nin top atışlarıyla bu noktada döneme girdiğini söyledi.

Warren, “Mükemmeldi. Olması gerektiği gibi oldu” ifadesini kullandı.

Albay Warren ayrıca, Suriye’de DAİŞ ile mücadelede “Menbic cebi” şeklinde adlandırılan bölgenin şu anda büyük problem oluşturmaya devam ettiğini söyledi. Bölgenin doğusunda Suriye Demokratik Güçleri şeklinde adlandırılan kümelerın, batısında ise ABD’nin eğit-donat programında eğitilen kümeler yönünden desteklenen arkadaş güçlerin varolduğunu ve çatışmaların sürdüğünü kaydetti.

Warren, “Bu güçler bizimle ilişki halinde. Bize inanılmaz amaç bilgi kapasitesi iletiyorlar ve biz de bunu fazla güzel tesir elde edilecek biçimde geliştiriyoruz. Şu anda devam eden harp gerektiğince zorlu. Gördüğüm görüntüler Birinci Dünya Savaşı’ndaki hal gibi. Siper hatları, sığınaklar, setler ve şu anda gerektiğince statik bir harp devam ediyor. Yer yer dehşet gaddarlıkta taktikler uygulanıyor” dedi.

Warren, DAİŞ’e karşı şu anda ABD yönünden eğitilen aşağı yukarı 150 harpçı varolduğu verisini de verdi.