1nm ile dünyanın en küçük transistörü!

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

ABD Enerji Bakanlığı bünyesindeki Berkeley Ulusal Laboratuvarı araştırmacıları sadece 1nm boyutunda olan transistörü geliştirerek önemli bir olaya imza attı.

İnsan beynini taklit eden hafıza testte! Sadece 1nm boyutunda!

Hexus’un haberine göre, Berkeley Laboratuvarı’nın bu önemli başarıya imza atak ekibinin başındaki isim olan Ali Javey, transistör boyutlarındaki önemli bir bariyeri aştıklarının ve şimdiye kadarki en küçük transistörü geliştirdiklerinin altını çiziyor.

Bilim insanlarınca geleneksel yarı iletken materyallerinin fizik kanunları sebebiyle 5nm boyutunda sıkışıp kalacağı düşünülüyor. Diğer taraftan laboratuvarın en yeni materyalleri seçerek minyatürleştirme için çok daha fazla alan yarattığı ifade edilmekte.

Anahtar materyaller neler?

Karbon nanotüpler ve molibden disülfür (MoS2) kullanımının en küçük transistörü üretmede anahtar rol üstlendiği söyleniyor ki karbon nanotüpler son dönemde bilim ve teknoloji alanında adından sıkça söz ettirmiş durumda. Örnek vermek gerekirse, IBM bu materyalin potansiyelinin oldukça farkında ve kendisini “silikon ötesi geleceğin temeli” olarak tanımlıyor.

1nm01.jpg

Molibden disülfür ise motor yağı olarak kullanılmakta. Elektronlar, 5nm altındaki silikon geçitler içerisinde hareket ederken tünelleme adı verilen bir kuantum mekanik fenomen sebebiyle kontrolden çıkabiliyorlar. Molibden içerisindeki ağır elektronlar ise daha küçük geçit uzunlukları ile kontrol edilebiliyorlar. Ek olarak molibden disülfür, 0.65nm kalınlığındaki atom seviyesinde ince levhalara kadar ölçeklenebilmekte.

Karbonun etkisi

Geleneksel nano/mikro boyutta şekil oluşturma teknikleri, 1nm yapılar oluşturmada pek iyi değiller. Bunun içinse araştırmacılar sürece karbonu da dahil etmişler. Karbonun 1nm kadar küçük ve oyuk silindirik tüpler şekillendirebilmesi ise daha ileri gidilmesin etkili olmuş. Karbon nanotüp geçitli molibden disülfür, “şimdiye kadarki en kısa transistör” olarak etkili bir şekilde çalışabiliyor.

Berkeley Laboratuvarı araştırmacıları ticari olarak üretilebilecek bilgisayar çipleri için bu materyallerin kombinasyonu için daha uzun bir yol olduğunu da belirtmeden geçmiyorlar. Şu anki başarı ise kavram kanıtlama anlamında oldukça önemli ve transistörler için artık 5nm sınırlamasının olmayacağı anlamında dikkat çekiyor.